Кметът Мелемов: В този общински съвет се работи напук

След като най-голямата опозиционна група в общинския съвет на Смолян, тази на КРОС, вчера обяви, че решенията са безпринципни и се работи задкулисно, днес кметът на Общината свика пресконференция и отговори на обвиненията.

Поводът на критиките на КРОС е отложената сесия миналия петък, когато по тяхно искане заседанието се измести за този петък – 6 октомври. Мотивът тогава беше, че кметът е вносител на повечето докладни и те не може да се разглеждат без негово присъствие. Освен това от КРОС са на позиция, че заповедта за заместване на кмета, с която е упълномощен зам.-кметът Марияна Цекова, е била обща, без изрични правомощия, които трябвало да бъдат посочени при положение, че на сесията ще се разглеждат въпроси за продажба и финансови параметри.

Като юрист обаче зам.-кметът Марин Захариев обясни, че мотивът за евентуални незаконосъобразни решения на общинския съвет, взети със заместник са несъстоятелни. И като законови разпоредби, и като съдебна практика.  „Има заповед за заместване, има и тълкувателно решение на ВАС, като за „заместване“ се казва, че всички действия на кмета се поемат от заместника му и всякакви негови / б. а. на кмета/ действия по време на заместването са незаконни, кметът дори няма право да бъде на тази сесия, след като е в отпуска-това е хипотеза на заместване“, коментира Захариев.

От КРОС категорично отхвърлиха и атаки срещу тях, че стопират и порвалят важни за гражданите и общината въпроси. Кирил Асенов обобщи:  „Вменяват ни вина, че за всичко сме виновни. Ние гласуваме за полезни за хората неща, другите не ги подкрепяме“. Един от упреците им е защо паркинга на „Студенец“ се отдава под наем на частници, а не се стопанисва от местната власт, тъй като по най-общи сметки от там щели да влизат около 1000 лв дневно в местната хазна.

Престрелките между управляващи и опозиция в Общинския съвет през последните дни са основно чрез медиите.  „Слушайки какво говори опозицията не виждам една добра логическа теза защо е нямало сесия. За съжаление в общинският съвет от доста време се работи напук. Давам няколко примера-единият е паркинга на „Студенец“. Има го от много години и винаги се отдава под наем, за последно преди две години. Спечели го даже член на КРОС, работи 1 месец и се отказа. Много често отхвърлят неща под предлог, че може да има по-добра цена. Ето я докладната, цената, която предлагаме е близо 400 лв с ДДС на кв, веднъж сме я пускали на по-висока, но няма купувач-ясно е, че пазарната цена е тази, за която някой плати. Не видях и един довод“. Така Мелемов обясни едно от другите обвиненията, че общината е обявила търг на ниска цена за имот в центъра на Смолян и сградата известна като Клуб „Журналиста“.

Дневният ред на отложената сесия ще се гледа отново на 6 октомври от 14 часа, заседанията се излъчват пряко онлайн на сайта ни СмолянБГвести и ако гражданите имат желание да следят работата на общинския съвет, могат да го направят. Друг е въпроса, че дори на обществени обсъждания по важни за обществото теми, хора няма. Апатията е пълна, масовото мнение е, че няма смисъл да се напъваме, защото резултат така или иначе няма да има. И нагнетените страсти се отприщват в люто недоволство и взаимни обвинения в социалната мрежа. От това пък съвсем нищо не излиза-освен озлобление и съсипване на малкото, което все още задържа хората тук. Затова смолянчани, събудете се, идвайте на сесии, присъствайте на комисии, обществени обсъждания, всички те са публични, за да сте поне информирани какво се случва. Тогава и да пишете във фейса, поне ще е от първо лице, а не по поръчка или безсилие.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини