Гражданите стават „агенти“ на НАП за прикрити обороти, сканирайки QR кодовете на касовия бон

Потребителите ще се включат като помагачи на НАП в лова на фирми с нелоялни практики, които се опитват да скрият оборотите си от държавата. Това обаче ще се случи, ако предложените промени за въвеждането на QR код на касовите бележки бъдат одобрени. Мярката е предвидена в проект за промени в Наредбата на финансовото министерство за регистриране и отчитане на приходите от продажби, който вече е качен за обществено обсъждане на страницата на министерството.

Идеята на QR кода е посредством неговото сканиране всеки купувач да може да провери на момента дали покупката му е отчетена в НАП.

Това ще става по елементарен начин-чрез мобилните телефони, обясни Божана Илиева от Офиса на Приходната агенция в Хасково. „Основната цел е още повече да се затегне контрола върху недобросъвестните търговци и фирми, както и да бъдат хващани касовите апарати, които не са още вързани директно при нас, защото и такива случаи отчитаме. “, поясни още Илиева.

Според централата на НАП ако нововъведението бъде прието то няма да натовари кой знае с какви разходи фирмите, тъй като няма да е необходима смяна на касовите апарати, а само софтуерна модификация. Според производители на касови апарати от бранша няма да е скъпо, нито технически трудно.

Предвиденият срок за тях да подготвят фискалните си системи е 30 септември 2018 година. Дори и да бъде въведен QR кодовете обаче, тяхното задействане няма да е мигновено за всички фирми. Проектът предвижда и достатъчно дълги срокове за подготовка на търговците. В него е предвиден и график за въвеждане на QR кодовете. Първи това задължение трябва да изпълнят бензиностанциите.

С новото изискване ще трябва да се съобразят фирмите, регистрирани по закона за ДДС до 31 декември 2018 година, а до 30 юни 2019 година – всички останали търговци.

Промените обаче ще задължат всички фирми да отговорят на новите изисквания и да усъвършенстват фискалните си устройства, така че данните за всяка продажба да се отчитат веднага в НАП.

„С промените ще се „затворят вратички“, през които недобросъвестни търговци успяват да укрият приходи, посочи още Божана Илиева.

Очаква се с тази стъпка затягането на контрола върху продажбите да доведе до 10% ръст от постъпленията от ДДС в бюджета.

За да бъдат насърчавани гражданите да станат „агенти“ на НАП в лова на нелоялните фирми, като проверяват касовите си бележки, данъчните ще въведат стимули. Всяко сканиране на QR кодовете ще играе и ролята на регистрация в Лотарията с парични и предметни награди, която те готвят за втора поредна година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ми
    Минчо
    32 -1
    20:35, 3 окт 2017
    А, как така само на НАП агенти? Всички трябва да станат агенти на всички органи, служби и пр.! Доносници навсякъде за всичко! До вчера плюха социализма, че имало доносници, днес стимулират тази дейност пак, само че уж с благородни подбуди! Хахаха!
    • По
      Порчо
      16 0
      09:26, 4 окт 2017
      А къде отиват нашите данъци? За размножаване и задоволяване на популацията от първобитни хора. В този смисъл какво ли не прави държавата само и само да не кара ман-галите да работят. Същото се отнася и за политическата мафия. Докато вид опъвате жили, политици и ман-гали се радват на уреден и безпроблемен живот.
  • 2
    Ми
    Минчо
    22 -2
    20:38, 3 окт 2017
    Tо българското племе винаги се е отличавало с две черти - страх и предателство! Онеци от него, които са го били преодоляли са били избивани!
  • 3
    До
    До НАП
    22 0
    20:53, 3 окт 2017
    Размърдайте си дупетата и оправдайте заплатите.Докато стоите по канцелариите касовите апарати ще скучаят.Не правете хората доносници!
  • 4
    Ония в сивата икономика пак ще си правят каквото си знаят и никой няма да ги хване. Всички мерки са за фирмите на светло, върху техния гръб.Като че ли не знаят че най много лъжат бензиностанциите и заведенията. Да си ги оправят тях.Хайде да кажат колко заведения в Хасково са проверили за физкални касови бонове. Там около унопю ония детски пързалки пускат ли касови бележки? Някой нещо смей ли да им каже?
    • Ма
      майка
      0 -3
      11:21, 4 окт 2017
      Да, парзалките винаги са ми издавали касов бон
  • 5
    Ге
    Георги
    25 0
    21:25, 3 окт 2017
    Всячески се опитват да унищожат дребния бизнес. Искат да останат само техните фирми( на управляващите), те пак ще минават между капките. Агенти, доносници, това се нарича диктатура. Колко хитро са го измислили управляващите! Едни други да се издават гражданите, а големите мафиоти и олигарси пак ще си правят далаверите. НАП защо не разследвате олигарсите от къде са им парите?! Или те са почтенни граждани?! Всички такива закони са насочени срещу обикновения човек! И всичко е представено като нещо добро за обществото. И пак ще трябва за инсталиране на този софтуер да плащаме пари. Писна ни вече!!! Ще прогоните и малкото предприемчиви българи, които са останали тук и се опитват с честен труд да си изкарват прехраната.
  • 6
    На
    НАП
    11 0
    08:35, 4 окт 2017
    Нали накараха всеки тирговски обект да си купият касов апарат които е свирзан с нап или пак е било далавера на боиковата партия
    • По
      Порчо
      9 0
      09:30, 4 окт 2017
      Да де, ама то е еднократно. Сега през 3-4 години трябва да се измисли някоя нова глупост, че да накарат хората да си купуват нов апарат. Защото на чужд гръб сто тояги са малко.
  • 7
    12
    123122
    8 0
    09:39, 4 окт 2017
    Малоумници
  • 8
    Ми
    МИТКО
    9 0
    10:31, 4 окт 2017
    Целта е пак не знам за кой път да ни накарат да купим нови касови апарати от партийна фирма
  • 9
    От НАП отново лъжат най-нагло!
    Трябва да се сменят над 90% от устройствата снови или най-малкото да се доработят, което отново ще е скъпо. Мобилните оператори също ще се възползват от момента и ще вдигнат таксите за картите за връзка с НАП.
    Винаги държавната администрация работи по тази схема, всички усилия да са за сметка на "клиентите им", (става дума за положени усилия и свършена работа, а не само за пари, ние така или иначе си ги издържаме) в този случай е за сметка на фирмите които ще трябва да си подменят устройствата, а те ще си избият парите познайте от къде, от обикновените потребители, разбира се.
    Не се залъгвайте, става дума за милиони, не за десетки за много повече е далаверата!
    Гражданите щели да стават агенти, дрън дрън та пляс.
    Дори със сегашната система, ако искат могат да хванат всеки които не издава бележки, не им се работи от НАП просто. Нима не знаят кой не е е изряден, знаят много добре, нали трябва да си преберат таксичката за да не го закачат. МИТКО е прав, накратко, партийната фирма трябва да си вземе кинтите ... и да се отчете после. Това е истината! Погледнете кой има най-голям пазарен дял при касовите апарати, чии са фирмите и всичко става ясно за секунди. Този филм сме го гледали скъпи ми НАП-аджийчета.
  • 10
    Не
    Незапознат
    5 0
    20:58, 4 окт 2017
    Ха-ха-ааа,надявам се тези малоумници разбраха че за да се стане агент на каквото и да е било трябва да вярваш и да си убеден че това което правиш е правилно.Другият вариант е да се плаща за тази дейност.Акциите от рода ''Влез в час с данъците''целяща да размъти още главите на младежта залъгвайки ги с награди от рода на дрончета,смартфончета и други подобни модни дрънкулки са до време.Този така наречен образователен проект е нищо повече от събуждане на хазартната личност у подрастващите.Надеждата за лесни печалби които като парична равностойност са изкарани от бащите им и всички нас.Самият факт че се дават награди за да се стимулира нещо което другаде е нещо естествено и нормално и няма нужда от такива похвати показва до каква степен работещите в НАП имат работата си за даденост.Службичка която им носи сигурни и постоянни доходи ей така.Отгоре на всичко с цялото си нахалство апелират другите да им стават доносници. Тоест ние да им вършим работата.Що не си........
  • 11
    Аг
    Агра
    5 0
    23:32, 4 окт 2017
    Имам чувството,че съм герой на Стивън Кинг,особено напоследък.Главният главорез ще ни кара да си правим харакири....ай сектир!
  • 12
    Гл
    Глупости
    3 0
    10:23, 6 окт 2017
    Да ве, знаеш ли кога ше ставам агент на нещо си?! Тия пари от данъците после ги крадат такива като Пеевски, а аз няма да им помагам да си тъпчат гушите! В магазина дори не искам да ми дават касов бон и така ще е докато нещо в тая шибана държава не се промени!!!!
  • 13
    На
    нанина
    0 0
    14:48, 9 дек 2018
    ужасявайки се от своето дебело тяло аз твърдо реших, че трябва да се променя и да стана идеална.Това ми помогна !
    http://bit.ly/2kqNpXz
Последни новини