Хасковлия представи богомилството в Димитровград

    Среща с писателя Светлозар Жеков от Хасково се проведе в голямата читалня на Градска библиотека „П. Пенев“ в Димитровград. Той е автор на книги за богомиството у нас и обстойно е проследил възникването и развитието на движението. Проявата бе под надслов „Богомилството – светлината на бездната“ по името на една от книгите на Жеков.

    „Богомилството е българско движение, което се е разнесло из Европа. Така да се каже, и ние сме дали нещо на света“, сподели писателят. Добави, че движението възниква през 928 година и според автора е било възможно само тук да бъде създадено, защото само българите са могли да възприемат това учение.

    „Богомилите са били вярващи хора с голям морал. За тях се знае, че са следвали повелите на Христос и не са се кланяли на икони и кръстове. Грижили са се за бедни и не са позволявали просията да се разпространява“, разказа още Жеков.

    Хасковлията допълни, че до днес са запазени около 130 книги за богомилството и че то е свързано с Бярото братство на Петър Дънов. За това Жеков говори в книгите си, последната от която със заглавие „Езотеричното християнство“. Жеков каза още, че наследници на богомилите има и днес, които продължават да разпространяват техните идеи.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини