Криза за дърва в Хасково, складове пуснаха кепенци

    Дървата за огрев в Хасково в някои складове свършиха, сигнализираха хасковлии, решили да се запасят за зимата. Твърденията им се потвърдиха при репортерска проверка. В една от борсите от около седмица няма дърва и дори временно са си освободили работниците. По думите на собственичката на склада Таня Радичева липсата на цепеници се дължи на това, че автомобилите на фирмите-доставчици не можели да влизат в горите, заради което спрели и доставките.

    От друга база в областния град пък заявиха, че кризата с дървата е от около месец. Няма достатъчно дърва, взимаме от други области откъдето намерим, каза търговката. По думите ѝ недостигът на дървесина се дължи на износа за Гърция и Румъния, откъдето предлагат по-високи цени и естествено получават повече материал. По думите на търговците на дърва именно заради износът идва и по-високата цена на дървата в България. „Ако няма износ за съседните държави, тонът на дървата ще е 80 лева за тон“, коментираха от бранша. От фирмите не знаеха кога ще се нормализират доставките на цепеници в Хасково.

    От някои борси в Хасково пък заявиха, че имат достатъчно дърва и успяват да задоволят потреблението, обслужвали клиентите си ден за ден, без изчакване. Междувременно от складовете казаха още, че този сезон търсенето на дърва и въглища е по-голямо в сравнение със същия период на изминалия години. Според продавачите хасковлии се презапасяват заради изминалата зима, която беше сурова.

    Преди около месец цената за тон цепеници скочи с около 10-20 лева и сега се предлагат по 160-170 лева, докато през лятото можеха да се намерят и по 130 лева за тон. От началото на седмицата на места скочиха и брикетите от 260 на 275 лева за тон. Увеличение има и на въглищата донбас от началото на миналия месец – от 360 на 380 лева за тон. От няколко дни такова е увеличението и при пелетите.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      ПРОДАВАМ 12 КУБИКА 3-годишни СУХИ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ. Дървата са нарязани на
      50 сантиметра и са съхранявани под навес. Цената е 65 лева за кубик. Тел. за връзка 0888701097.
    • 2
      МАФИЯ! Всяка година все с този мотив вдигат цената - камионите не можели да влязат. Не могат, гора не остана заради тъпата държавна политика да се хранят нашите хора с ВЕИ и американските централи. Не им трябва втора атомна, защото там е трудно да крадеш и да си измисляш поводи за вдигане на цената. Тези пък имат 1001 начина да шикалкават на дребно. Не карат колко им е поръчано, кантарите им не са точни. Има някаква агенция, която спи зимен сън през цялата година. Инак на някоя бабичка могат и акт да съставят на пазара, но тези не ги забелязват.
    • 3
      12
      1221
      3 -5
      11:18, 5 окт 2017
      Защо още се занимавате с тези идиоти?
      Купете си климатици и забравете за опашките, цапането и махленските маймуни тарикати които гледат как да ви преметнат.
      Ще получите бонус охлаждане през лятото.
      • Ке
        КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
        1 -2
        12:26, 5 окт 2017
        Кум лудува , кум слугува , кум дърва цепи :)))
    • 4
      Ке
      КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
      3 -3
      12:23, 5 окт 2017
      по америка купуваме дърва само за барбекюто
      ...
      Не знаех че в 21-век , хората могат да се отопляват на дърва в не много малък европейски град :)))
      ...
      Обаче суджук ага - шефа на далавери добрев казва че живеете в земния рай :)))
    • 5
      Чо
      Чобанина
      1 0
      16:51, 5 окт 2017
      Не купувайте от РУНАМИТ - лъжат най много в града - на тон поне 300 кг лъжат. Освен това нелегално варят ракия и продават, данъчното да ги провери !!!
    • 6
      Тр
      Тракиеца
      1 0
      16:55, 5 окт 2017
      РУНАМИТ срещу Родина наистина са големи мошеници, лъжат най-безсрамно в килограмите. Дано наистина им направят данъчна проверка !!!
    Последни новини