Болницата открива нова Клинична лаборатория с въздушна поща

    Хасковската болница съвсем скоро ще може да се похвали с нова модерна Клинична лаборатория. Тя ще се помещава на мястото на бившето УНГ отделение, на третия етаж. Там е направен цялостен ремонт и текат довършителни работи.

    Действащата клинична лаборатория в момента все още се намира в най-крайната част на болницата. „Смятам, че мястото ѝ не е там, а тук в централната част, близо до Спешно отделение, над ОАИЛ, до хирургия и вътрешните отделения, тоест до най-натоварените отделения в болницата“, каза директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов. На сегашното ѝ местонахождение забавя и затруднява работата на медиците и обслужването на пациентите, които сами трябва да разнасят кръвта за изследвания от едно отделенията до лабораторията и да връщат обратно резултатите от тях.

    В новата клинична лаборатория е изградена въздушна поща, която ще работи чрез вакуум, а в някои от отделенията са изградени станции – в ОАИЛ, Спешно отделение, Първо и Второ вътрешно отделение, Интензивно отделение и Неврохирургия. Чрез автоматизираната система, наподобяваща на малък асансьор, ще се изпраща количествата кръв за изследване. Например, ако един пациент отиде в Спешното и му вземат кръв, то медиците сами ще я изпращат за изследване. Поставят я в капсула и чрез станцията я изпращат в клиничната лаборатория за изследване, обясниха от болницата механизма на работа на новото устройство. Тоест по този начин ще отпадне разнасянето на кръв с епруветки по отделенията. Устройството вече е тествано и работи успешно. В Клиничната лаборатория обаче има довършителни работи, които се очаква да приключат до края на месеца. „Надяваме се новата Клинична лаборатория на болницата да заработи в началото на следващия месец“, каза д-р Гелов. Той допълни, че намеренията му са догодина да осигурят средства за изграждане на станции и в другите отделения, разположени в другата част на болницата. По негови думи малко болници в страната могат да се похвалят с толкова модерни лаборатории с въздушни пощи.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ха
      Хасковлийка
      26 -3
      16:20, 5 окт 2017
      Голямо браво!
      Нека има има повече такива добри новини!
    • 2
      Же
      жена
      23 -3
      16:47, 5 окт 2017
      Браво! Време е да оправят и АГО-то
    • 3
      Ми
      мима_1507216913
      19 -3
      18:21, 5 окт 2017
      Много болници могат да се похвалят дрГелов,,,,Това че в Хасково сега чувате за този метод.... Болниците в областните градове мноого отдавна го прилагат. Ама нали Хасково е все накрая. Успех дано по скоро заработи ,да не се разнасят епруветки през двора
      • Ла
        лаборант
        4 -1
        10:18, 6 окт 2017
        и аз съм от голям областен град, но клиничната ни лаборатория на УМБАЛ не е чувала за това...!
    • 4
      33
      333
      9 -1
      18:56, 5 окт 2017
      А,какво става с очно отделение,ще го закриват ли.
    • 5
      Ви
      видите ли..
      9 -8
      12:06, 6 окт 2017
      виждате ли от как беливанов е кмет ,колко полезни неща се случват на хасково..положителните неща предстоят !!
    • 6
      Не
      Незапознат
      4 -1
      20:25, 6 окт 2017
      Вечерта при попадане в спешното ако има придружител с теб пращат него до клиничната лаборатория.Ако ли не санитарката.Едната даже толкова се бе вживяла че използваше сигурно свой велосипед.
    • 7
      Лю
      ЛЮБЕН ДИЛОВ син- червен
      1 0
      20:17, 9 окт 2017
      А не е ли по добле вместо тази вакуум поща изпращането на резултатите да става с ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБИ Ако вакуума откаже какво става а ,,,,,,,,,,,,, докато при гълъба НЯМА ГРЕШКА и ще е по евтино разходи само за храна Д- р Гелов може да помисли за тоя вариант макар че далаверата ще е по малка но за това пък всеки месец ще има СУХО от фирмата НЪЛ тъй

    Още новини

    Последни новини