Откриха паметник на ген. Никола Иванов в Свиленград

    Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе официален гост на тържественото честване на Деня на Свиленград – 5 октомври. Кулминацията на тържествата бе церемонията по откриване и освещаване на паметника на ген. Никола Иванов. Домакинът на тържествата, кметът на Свиленград инж. Георги Манолов приветства гостите на града и благодари специално на скулптура на монумента Дишко Дишков и на фондация „Въздигане“, които са помогнали за реализиране на проекта.

    Животът на ген. Никола Иванов представи историкът проф. Трендафил Митев. Монументът бе осветен от Старозагорския митрополит Киприян. Областният управител Станислав Дечев подчерта, че Освобождението на Свиленград е не само исторически факт. То е символ на победата. „Защото на 5 октомври 1912 година свободата слиза от връх Шейновец в Свиленград и продължава към Одрин, за да стигне до всички бойни полета на Балканската война. Българските войници печелят битка след битка, превземат крепости, благодарение на несломимия си дух. От свободен Свиленград българските войски и младата държава изпращат сигнал до целия свят. Сигнал, от който Великите сили разбират, че свободна България е вече непреодолима сила във всяко отношение“. Станислав Дечев подчерта, че днес имаме уникалния шанс да живеем в свободна и стабилна България. „А Свиленград не е само първият освободен град по време на войната. Свиленград е лицето на България пред света. Това е градът-емблема, който налага първата представа за държавата ни пред хората от два континента. И аз съм горд, че Свиленград се обновява, модернизира и развива с всеки изминал ден, в същия ритъм, в който и страната ни върви стабилно по пътя на икономическата свобода и европейско развитие. ”, заяви областният управител на Хасково.

    Венци и цветя пред паметника на ген. Никола Иванов, намиращ се до стария мост на река Марица, поднесоха кметът на община Свиленград, депутатът д-р Георги Станков и представили на опозицията, областният управител Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова, кметът на Харманли Мария Киркова, представители на други приятелски общини от региона. Поздравителни адреси изпратиха Премиерът Бойко Борисов и Президентът Румен Радев.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Jo
      John
      4 -4
      10:09, 6 окт 2017
      Свободна ще стане след като дядо Ви Добри направи реконкиста от всички маври в общината!
    • 2
      Бс
      БСП
      4 -3
      10:13, 6 окт 2017
      А тези двамата депутати от опозицията нямат ли си име? И Станков всъщност от партиотите ли е а? Що сте му спестили паритята или го е срам от нея? Текста е типичен ПР-ски, нормално така се пише от пресцентъра. Журналистите не са направили труда да го пипнат. Основното не е, че областния управител е бил там, не е чак такава звезда /това му е работата да ходи по подобни събития/, а че е имало празник на града ..ама то да ви имам журналистиката.Копи пейст
    • 3
      Jo
      John
      3 0
      11:53, 6 окт 2017
      какво значи "откираха"?!
    • 4
      Ке
      КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
      1 -2
      15:23, 6 окт 2017
      А около кумиците и кумгейт е
      настанала такаве тишина , че ако пръднеш на паркинга до форукома зад клокотница
      ще се чуе поне до чобанмахле :))

    Още новини

    Последни новини