Дъждовете изровиха пътища в Рудоземско, село откъснато от света

    Рудозем и околните селища са сериозно пострадали от дъждовните порои, които се изляха вчера. Кметът Румен Пехливанов потвърди, че десетки наноси и свлекли се скатове затрудняват движението по улиците в града и между повечето населени места в Общината. „За 4-те часа дъжд река Чепинска вдигна нивото си с 5-6метра. Теренът е такъв, че оттокът на водата е много бърз и помита всичко по пътя си“, каза Пехливанов.

    Най сериозно е пострадала пътната инфраструктура, като в района на село Чепинци има откъснат път поради зейнала яма. Водата от водосток е преляла и направила ров с дълбочина 1.50 метра, а около 450-500 метра от пътното платно са изнесени. Така на практика откъснато остава и село Бреза, в което живеят около десетина души. Тази сутрин 20 души туристи от Видин и Силистра, дошли за уикенда във вили в селото, по чудо са успели да си тръгнат, тъй като били оставили колите си преди зейналата яма. Местните хора им помогнали да си пренесат багажа на ръце, за да отпътуват. Днес продължават работите по разчистване на свлечени скални и пясъчни насипи, наносите по пътищата и отпушване на затлачени канавки и водостоци.

    Сега община Рудоземе отново със собствени средства ще трябва да разчиства и да плаща за това на фирмите, въпреки че няма средства дори за насъщни нужди“, негодува кметът на Общината Пехливанов и не крие, че през последните години Междуведомствената комисия е отпуснала единсвено пари за възстановяване на колектора на Рудозем след дъждовен порой. „Стигна се до там, че всички фирми, които работиха по отстраняване на щети и аварии от снежното бедствие от 2015г са завели дела срещу общината, защото им се дължат пари. Комисията не покри разходите, които сме направили, за аварийните дейности“, коментира кметът на Рудозем и призова за нови решения при променените климатични условия, които водят до бедствени ситуации. И реална нужда от повече пари за справяне с проблемите.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини