16 °C

Четири деца, църква и джамия с помощ от даренията от общоградския курбан на Чепеларе

Четири деца ще бъдат подпомогнати със събраните средства от благотворителната инициатива за общ курбан за на двете религии в Чепеларе. От събраните над 12 хил. лв. , освен разходите по приготовление и организацията на трапеза за 2200 души, ще се дарят средства и за три дечица от Чепеларе и едно от Бургас, ще се дадат и равни суми на църквата и джамията в родопския град, за ремонти или други необходими дейности.

Това са само част от каузите, които ще се подпомогнат с остатъка от парите, събрани от цяла България и чужбина. Молебенът се проведе заедно с двете вероизповедания, а храната беше осветена и благословена от отец Станимир и ходжа Пайталов. Площад „Олимпийски“ се напълни с хора-както чепеларци, така и гости, а за болните и хора в неравностойно положение, бяха разнесени 130 порции по домовете.

„Времето беше чудесно и с Божията воля и префектна организация всичко стана. Направихме го заедно – християни и мохамедани“, каза един от основните инициатори Радка Кирова.

„Инициативата се зароди в края на август тази година, след черните дни за Чепеларе, когато трагично загинаха млади хора, а кметът Славка Чакърова ни помогна изключително много за организацията, както и представителите на двете основни религии – християнска и мюсюлманска. Курбанът се приготви в джамията, всички участвахма наравно – християни и мохамедани.

Уникално беше да видиш кмет, поп и ходжа заедно. Събрани са достатъчно пари да подпомогнем 3 деца от Чепеларе и едно дете от Бургас. Остатъка от парите ще се разпредели по равно за църква и джамия за трайни техни мероприятия. От утре ще започнем да публикуваме разходите“, каза още Кирова.

Организацията е направена за около 1 месец, включили се дарители от Чепеларе, напълно непознати хора, които са идвали на почивка и ски, както и много хора от чужбина.

„Приятна изненада беше, че се дарява не само от чепеларци, но и от хора, които обичат града ни. За целта беше обявена дарителска сметка в общината, като даренията продължават да постъпват, въпреки че курбанът беше вчера-8 октомври 2017г. “. В 30 – те дарителски кутии в града се събраха над 3 700 лв. , голяма част от парит ес апостъпили в откритата за целта сметка в общината. Много дарения са направени в натура-животни, хляб, напитки и други, десетки доброволци се включиха с личен труд. Още днес организаторите започват да описват и публикуват направените разходи.

„За моите 82 години знам едно нещо, в Чепеларе – християни и мохамедани сме живяли в мир и разбирателство, живеем и ще живеем така, и нищо не може да ни раздели!", каза 82 годишният Ариф Карабельов от Чепеларе.

Щиляна Чакърова


Хороскоп за 23.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини