САЩ напускат ЮНЕСКО

САЩ се оттеглят от ЮНЕСКО - Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

ЮНЕСКО е бил уведомен в четвъртък сутринта за намерението на САЩ да се оттеглят в края на 2018 г. Държавният департамент заяви, че Съединените щати биха искали да останат ангажирани като държава-наблюдател.

"Това решение не беше взето леко и отразява опасенията на САЩ от нарастващите просрочия в ЮНЕСКО, необходимостта от фундаментална реформа в организацията и продължаващото на анти-израелско пристрастие в ЮНЕСКО", заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт. "Съединените щати заявиха на генералния директор своето желание да останат ангажирани с ЮНЕСКО като държава-наблюдател".

"Съгласно член II, параграф 6 от Конституцията на ЮНЕСКО оттеглянето наСАЩ ще влезе в сила на 31 декември 2018 г. Дотогава Съединените щати ще останат пълноправен член на ЮНЕСКО", завършва прессъобщението на говорителя на Държавния департамент. САЩ имат право на вето.

Ирина Бокова изрази "дълбоко съжаление" за решението на САЩ да се оттеглят Организацията на ООН за образование, наука и култура.

САЩ предоставяха около 80 милиона долара на година, което е около 1/5 от бюджета на ЮНЕСКО. През 2011 год. спряха да финансират организацията, за да протестират срещу приемането на палестинската власт като пълноправен член. До края на тази календарна година неизплатената от САЩ сума ще възлезе на 550 милиона долара.

По други причини Великобритания, Япония и Бразилия все още не са платили задълженията си за тази година.

Базираната в Париж агенция, която започва работа през 1946 г., трябва да избере наследника на Бокова. Предстои 58-местният Изпълнителен комитет на ЮНЕСКО избере нов генерален директор в петък. 

Съобщението на администрацията на Тръмп беше последвано след няколко часа от новината, че Израел също планира да напусне финансово затруднената се културна и образователна агенция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства решението на САЩ в изявление, в което казва: "Това е смело и морално решение, защото ЮНЕСКО се превърна в театър на абсурда. Вместо да съхранява историята, тя го изопачава. "

 ЮНЕСКО е най-известна със списъка си на световното наследство, в който включва изключителни културни и природни забележителности, но често привлича гнева на Израел и американската администрация с редица решения, включително включването на Хеброн, град в южната част на окупираните палестински територии в списъка за палестинско световно наследство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини