Административният съд в Смолян отмени разпоредба от Наредбата за такси и услуги на Общината

Административният съд в Смолян отмени две точки от чл. 47 от Наредба № 2 за определянето и администрирането на местните данъци и такси и цени на услуги в Община – Смолян. Решението на съда е от 09.10.2017 г. по административно дело, заведено след протест на прокуратурата.

Отменените разпоредби са приети с решение на Общинския съвет на 18. 12 .2015г. и касаят такси по производства по отдаване под наем, продажби, замени или учредяване на вещни права върху общински имоти-3% от продажната цена на имота.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура в Смолян, в който се визира незаконосъобразност на приетите текстове, тъй като чл. 6 Закона за местните данъци и такси лимитативно посочва вида на таксите, събирани от общините. Определяните с наредбата такси винаги следвало да бъдат обвързани с предоставена услуга, като административния орган няма правомощия да въвежда такси, които не са установени със закон, в случая ЗМДТ. В мотивите си съдът приема, че в тази част наредбата се явява незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини