Здрави и стройни есенно с джинджифилов чай

Джинджифилът е известен с вкусовите си и полезни свойства. Използва се най-често в кулинарията. Но ако му се доверите и когато избирате с какъв чай да загреете организма си в студените дни, няма да сбъркате, защото той е не само вкусен, но и безкрайно полезен.

Освен с характерния си аромат и вкус джинджифилът има свойствата да лекува и настинки, също така чудесно укрепва имунната система. Можете да го използвате и когато имате пристъпи на гадене или пък упорити стомашни разстройства. Джинджифиловият чай също така е и истински еликсир за болното гърло. Ще ви помогне и в случай, че страдате от менструални болки

За да си го направите, са ви нужни 1 парче корен от джинджифил (около 100 г), 3 чаши вряла вода, мед, лимон, мента, кафява захар и при желание – малко лют червен пипер.

Пресният джинджифилов корен е покрит с тънка ципа, която не трябва да се отрязва, а съвсем леко да се изстърже. Ако коренът е стар обаче, изрежете ципата. След това джинджифилът се нарязва на тънки кръгчета. Можете да го сварите по няколко начина. Единият – като залеете резенчетата с вряла вода, в която те да престоят около 20 минути. Можете да ги сложите да се варят и в тенджера с вряла вода за около 10 минути. Джинджифилът не трябва да остава във водата повече от това време, защото иначе става твърде горчив.

Джинджифилов чай може да си приготвите и с джинджифил на прах, в случай че нямате пресен. За целта смесете 1 чаена лъжичка мед с половин чаена лъжичка смлян джинджифил и залейте с 200 милилитра вряла вода. Покрийте с чинийка и оставете да се запари за 15 минути.

А знаете ли, че освен здрави с редовно пиене на джинджифилов чай ще балансирате отлично и теглото си, като намалите килограмите. Това дори е древна традиция на Изтока. Този чай активизира кръвообращението, обмяната на веществата, както и други важни процеси в тялото. Джинджифиловият чай ускорява и процесите на метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат. Затова тези, които редовно добавят джинджифил – във вид на подправка в храната си, имат много по-свежа кожа на лицето.

Източник: zdrave.to

Коментари в сайта

Последни новини