Мадрид заседава за налагане на пряко управление на Каталуния

Испанското правителство заседава във връзка с налагането на пряко управление на Каталуния, което да попречи на автономния регион да се отцепи от Испания.

Директното управление може да е временно и да варира от освобождаване на регионалното правителство до по-мек подход за отстраняване на ръководители на отделни служби. Точните мерки трябва да бъдат договорени и гласувани в Горната камара на Испания, Сената и Рахой иска възможно най-широк консенсус.

За пръв път от четирите десетилетия демокрация в Испания, Мадрид се позовава на конституционното право да поеме контрола над даден регион и да го управлява директно.

Поддръжниците на независимостта се обявяват за митинг в каталунската столица Барселона в събота следобед. 

В четвъртък равителството на Испания реши да продължи със задействането на чл. 155 от конституцията. Решението дойде, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон отказа да отговори в прав текст дали е обявил независимост или не след искането на Мадрид за изясняване на този въпрос и след като му постави ултиматум това да стане до четвъртък. Той също така призова за диалог с испанското правителство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини