Община Димитровград завежда дело срещу Здравната каса

Дело срещу Здравната каса завежда Община Димитровград, за да си получи парите, които са изработени от МБАЛ "Св.Екатерина" над лимита и да се разплати с работещите. Това каза пред медиите днес кметът Иво Димов по повод недоволството на заетите в здравното заведение. На протест тази сутрин те настояваха да получат 100% от възнагражденията си, което не се е случвало от 2015 година насам.

"Подкрепям протеста на здравните работници и съм готов дори да се присъединя към тях", заяви още Иво Димов. Той допълни, че като кмет няма право да изплаща заплати в болницата, защото при проверка може да бъде подведен под съдебна отговорност.

По думите му, това което Общината може да направи е да отделя средства за капиталови разходи или временен безлихвен заем. Именно по този начин в последните 6 години болницата е получила 1 200 000 лв. Общината продължава да подпомага МБАЛ, но тези пари не достигат до хората под формата на заплати, каза Димов.

Според него, не е нормално управителят на МБАЛ в този момент да подава оставка. "Защо това се прави сега, а не преди 5 месеца, когато обяснявахме как сме стопили дълговете от 4 000 000 лв. на 1 500 000 лева и това е факт", бяха думите на кмета.

"Положението в димитровградската болница е такова, каквото е в 99% от общинските здрави заведения в страната. За съжаление здравеопазването ни е в незавидно положение. Предупреждавах многократно, че трябва да се вземат необходимите мерки, защото ще се стигне до това положение", заяви още градоначалникът..

Решението, според него е да се вземат мерки на централно ниво и да бъде увеличен лимита на Здравната каса. Темата за състоянието на общинските болници ще бъде коментирана и на среща на Националното сдружение на общините в Република България със здравния министър.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ан
    Анна
    11 -2
    16:51, 23 окт 2017
    Нека се потърси отговорност ,подкрепям кмета за решението му.
  • 2
    Az
    az
    6 -3
    21:29, 23 окт 2017
    Ами то отговорноста си е на шефа на болницата -на кой друг
  • 3
    Км
    Кмете
    7 0
    20:48, 24 окт 2017
    Кмете, не се оправдавай с управителя. Сложи Гочев за шеф на болницата. Става за всичко. "Опитен" кадър на герб. Съвместно с Митрушев чудеса ще направят. Виж какъв "хубав" ремонт на центъра прави, присвоява средства. Коя ръка ти е, лява дясна или средна? Не се доверявай на еничари.
Последни новини