Проектобюджетът за 2018 г. - "за всекиго по нещо". Преглед на печата

Бюджетът на страната за идната година е сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., която представлява мотивите към него. По закон документът трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на този месец. Политиката по приходите е ориентирана към поддържане на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, чрез запазване на ниски нива на данъчните ставки на корпоративните данъци и данъците върху доходите на физическите лица, ограничаване на данъчните измами и повишаване на макроикономическата и фискална устойчивост в дългосрочен план, се казва в мотивите към законопроекта. Министерството на финансите обявява, че приоритетите в Бюджет 2018 са фокусирани върху реформите в сектор "Образование", отбраната и сигурността, социалната и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г..." - в. "Дневник".

"За всекиго по нещо" - така изглежда проектобюджетът за 2018 г. Министерството на финансите най-сетне публикува плана за приходите и разходите на държавата за идната година. На пръв поглед документът следва обещания от правителството приоритетен ръст на средствата за три области - образование, социална политика и сектор "Сигурност". В планираните увеличения по отделните направления обаче се очертава и още един необявен официално приоритет - заплатите на чиновниците. Разходите за общи държавни служби догодина ще са 2.474 млрд. лв., което е с 311 млн. повече от тази година. Ръстът е 14%, почти колкото е заложеното увеличение и на парите за образование. "Общи държавни служби" са министерствата, агенциите, държавните комисии, областните администрации, Народното събрание, президентството. Армията чиновници няма да расте - с две изключения. НАП получава картблаш да назначи още 200 данъчни експерти, за да затегне контрола. Агенцията по вписванията също ще може да увеличи щата си - със 75 бройки. Според проектобюджета през 2018 г. държавата ще похарчи 39.323 млрд. лв. - близо 4.5 млрд. лв. повече в сравнение с отиващата си година. Процентно най-висок ръст на разходите - 14.6%, има в сектор "Образование". Догодина по това направление ще бъдат насочени 3.84 млрд. лв., което е с 490 млн. лв. повече. 330 млн. лв. от това увеличение ще са за заплати. Другият голям печеливш е здравеопазването. Предвидените средства за догодина са 4.712 млрд. лв., което е с 11.5% повече. Сектор "Отбрана и сигурност" ще получи 282 млн. лв., или 6% по-голям бюджет, който догодина ще достигне 4.449 млрд. лв. Както вече е известно, със 100 млн. лв. допълнително ще бъдат увеличени заплатите на военните, а с 55 млн. лв. - на полицаите. Най-голямото перо в разходната част на бюджета - социалното осигуряване, подпомагане и грижи, ще нарасне с 6% догодина и ще достигне 13.071 млрд. лв. Като абсолютна сума увеличението е 744 млн. лв. Правителството залага голям скок на социалните разходи догодина, но всъщност огромната част от парите отиват в една посока - за пенсии. И тъй като за отделния човек повишенията ще се измерват най-често с няколко левчета, нито пенсионерите ще бъдат доволни, нито другите групи българи, разчитащи на подкрепа от държавата..." - в. "Сега".

"В бюджета от БСП предлагаме отстраняване на причините за проблемите - искаме отпадане на принципа "парите следват ученика" и болниците да не са търговски дружества. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на проекта на бюджет за 2018 г., изготвен от БСП. "Нашият бюджет е бюджет на промяната на моделите", каза тя, цитирана от Фокус. По думите ѝ досега например са се наливали милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват училища. "Значи този модел не работи. Да наливаш пари и да виждаш, че резултатът е обратен. Ето защо ние подходихме по различен начин. В този бюджет предлагаме не лечение на последиците, а отстраняване на причините за проблема", подчерта лидерът на БСП. "Имаме няколко приоритета", каза Нинова. Сред тях тя посочи здравеопазването. "Колкото и пари да наливаме там, виждате ефектът какъв е", коментира тя."Причината е в модела - болниците да са търговски дружества. Затова в нашия бюджет предлагаме смяната на този модел и болниците вече да не са търговски дружества, а да са регистрирани по Закона за лечебните заведения", обясни лидерът на БСП. "Образованието ни е втори приоритет. Приветстваме повече пари за образование и за увеличение на заплатите на учителите, но за нас това също не решава проблемите в образованието. Няма да спре закриването на малките училища, в малките общини няма да увеличи децата, които да се образоват и няма да подобри качеството на образованието. Проблемът за нас е също в сбъркания модел - парите следват ученика. Ето защо в нашия бюджет и в политиките, които сме заложили, предлагаме отмяната на този модел. Да не мислим първо как парите ще ги вържем в бюджета на едно училища, а след това за качеството на образованието", заяви лидерът на БСП. По думите ѝ принудени от тази система директорите на училищата водят на списък на статистика ученици, които не ходят на училища, за да не се закрие училището им. Освен това БСП готви и искане за отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане. Това също е предвидено в проектобюджета, който трябва да бъде одобрен от конгреса в събота." - в. "Стандарт".

Европредседателството също е сред тематичните акценти.

"Четириезичен речник на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС за 2018 г. - на български, английски, френски и немски език ще бъде издаден от Народното събрание. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на сайта на парламента. Езиковият наръчник ще е от 550 страници и ще бъде пуснат в лимитирани бройки..." - в. "Труд".

"Меморандум за сътрудничество между министерството за председателството на Съвета на Европейския съюз и 21 хотелски вериги подписа министър Лиляна Павлова днес. С документа страните се уговарят да си сътрудничат в организацията и логистиката по време на председателството през първото шестмесечие на 2018 г. Хотелите са 3, 4 и 5-звездни и са разположени на територията на София, информира пресслужбата на министерството. Някои от тях са в близост до основните сгради на провежданите по време на председателството събития - НДК и резиденция "Бояна", други са в района на центъра и летище София. Целта е участниците сами да избират удобните за тях локации. България има ангажимент към настаняването само на най-високопоставените гости - ръководителите на делегации и един от придружаващите ги делегати - общо около 2000 души. Хотелът за ВИП гостите е "Маринела" и беше избран чрез обществена поръчка. Всички останали делегати сами резервират и плащат настаняването си. Наложената практика изисква страната-домакин само да препоръча подходящи хотели. За целта в системата за акредитация ще има информация за хотелите, която делегатите ще виждат по време на регистрирането си за участие в събитията на председателството и могат сами да избират из между няколко от тях. Министерството вече има календар на събитията и според него вече могат да бъдат планирани и правени необходимите резервации. Над 22 000 гости ще посетят България в периода на провеждане на първото Българско председателство 1 януари - 30 юни 2018 година..." - в. "Дневник".

"Министерството вече има календар на събитията и според него вече могат да бъдат планирани и правени необходимите резервации. "Благодаря за това, което постигнахме. Вярвам, че заедно ще допринесем за доброто представяне на страната ни", обърна се министър Лиляна Павлова към мениджърите на хотелските вериги. Провеждането на Българското председателство ще е уникално за страната ни събитие, каквото не е провеждано досега, не само по отношение на броя на гостите, които очакваме, но и на неговата продължителност, припомни тя..." - в. "24 часа".

"Плевнелиев призова за политически консенсус по време на европредседателството Той се обърна специално към държавния глава Румен Радев с апел за единство За политически консенсус по време на председателството на Съвета на Европейския съюз призова президентът Росен Плевнелиев (22 януари 2012 - 22 януари 2017),съобщава БНР. Той се обърна специално към настоящия държавен глава Румен Радев с апел за единство. Според Плевнелиев България вече е готова да приеме председателството, което ще бъде през първите шест месеца на следващата година. По думите му, извеждането на перспективата пред Западните Балкани по време на Българското председателство на ЕС е много добър ход. Преди да е започнало председателството на България, вече всички благодарят за това, че ние вдигнахме един смислен приоритет, коментира Плевнелиев. Той е категоричен, че организационно България ще се справи отлично с председателството, единствено може да има проблеми с политическия консенсус." - в. "Сега".

"Росен Плевнелиев с цикъл лекции в страната, организирани от Американския университет Кои са факторите, изграждащи лидера, в днешното динамично общество? Как се става лидер в условията на глобализация, миграция и дигитализация? Как модерното образование може да подпомогне създаването на лидера? Своите отговори на тези въпроси ще даде президентът Росен Плевнелиев по време на предстоящите "Вечери на Американския университет в България", които ще се проведат между 30 октомври и 28 ноември в Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Поредицата от срещи с обществеността на тези градове е под мотото "Лидерите на бъдещето", което е и основната тема в лекцията на президента Плевнелиев (2012-2017). Той ще сподели визията си за бъдещето на лидерството в контекста на глобализацията, миграцията и дигитализираното общество. Стъпвайки на личния си професионален и лидерски път, президентът Росен Плевнелиев ще представи ключовите фактори за изграждане на лидера в днешно време, ще очертае нужните качества и умения, съобразени със съвременната динамика в обществото, както и какъв тип модерно университетско образование може да подсигури развиването им..." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" съобщава за съвместно поклонение на български и македонски представители в местността Страцин:
"Представители от Република Македония и от България се поклониха пред загиналите български военни по време на втората фаза от Втората Световна война в местността Страцин, недалеч от град Куманово. Българските военни загиват при сраженията в Страцин при опит да спрат изтеглянето на германската армия от Гърция към Централна Европа. Битката се води на 25-ти октомври 1944 година. От българска страна в поклонението участваха Иво Антонов от Министерството на отбраната, бригадният генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада и военното аташе Илиян Кръстев. От македонска страна бяха кметът на Куманово Максим Димитриевски и генералите Филип Кутели, Илия Николовски и Борче Стояновски, както и симпатизанти на Българския културен клуб в Скопие.

След полагането на венци бе отслужена панахида в църквата в Страцин в памет на загиналите." - в. "Стандарт".

Вестниците отделят място и на финансовото състояние на здравеопазването.

"25 болници тази година са сключили договори със здравната каса по изключение. Това сочи справка на НЗОК, поискана от надзорния съвет, цитирана от clinica.bg. Надзорът поиска справката, след като се оказа, че частната болница "Кардиолайф" в Ловеч е получила договор с касата доста бързо и без да се спази изискването в закона новите лечебни заведения да получават финансиране чак за календарната година след регистрацията си, а не в същата. Болницата доскоро е съществувала като лаборатория на територията на областната МБАЛ в града. Договорът между двете, а след това и прехвърлянето на част от финансирането на държавната болница към частната клиника от районната каса се смятат и за част от причините областната болница да е пред фалит. Повечето получили финансиране по изключение за определени дейности са общински и областни болници, а причината да получат договор, без да отговарят на правилата, е била липсата на нужните кадри или ниво на компетентност, т.е. не са отговаряли на медицинските стандарти. Например в болницата в Мадан са липсвали различни специалисти, тя обаче е получила разрешение за работа с касата, след като е сключила договор с различни структури. Така образната диагностика в момента се обезпечава от специалист на трети договор, а анестезиите - от един специалист на пълен работен ден и основен трудов договор и двама специалисти на четири часа. По подобен начин договори са получили болниците в Етрополе, Златоград, Ардино, Момчилград, Крумовград, Карлово, Димитровград, Девин. По изключение договори са сключили и областни болници, които също изпитват недостиг на специалисти, макар и за по-специализирани дейности. Сред тях са областният онкодиспансер в София-област, областните болници в Търговище, Казанлък, Видин, Велико Търново, Враца, Смолян, Габрово и дори университетските болници по ендокринология, по инфекциозни болести в София, Военна болница, "Св. Екатерина". По изключение с договор е и частната АГ болница "Д-р Щерев" в София, но не е ясно с какъв мотив. Самата "Кардиолайф" не присъства в справката. От касата наскоро обясниха, че е получила моментално договор, тъй като област Ловеч се е оказала само с едно лечебно заведение, където има кардиология, а в такива случаи законът позволява финансирането да започне веднага, без да се чака следващата година. По същата причина миналата година договор за онкология получи "Уни Хоспитал" в Панагюрище, тъй като се оказа, че в област Пазарджик други болници с такава дейност няма." - в. "Сега".

"Амбициите на Министерството на здравеопазването са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи днес по БНТ здравният министър Николай Петров. Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна. "Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес", допълни министърът. Той обясни, че с информационни кампании и съдействието на личните лекари и болниците всички ще бъдат информирани, че могат да видят тази информация. Според професор Петров по този начин ще се засили и контрола върху дейностите, финансирани от здравната каса. В отговор на въпрос той уточни, че още следващата година НЗОК ще разполага с 400 млн. лева повече. Бюджетът на Министерството на здравеопазването също ще бъде увеличен, като само средствата за капиталови ремонти ще се повишат с 5 млн. лева до 20 млн. лева. "Това е много добре но и по-голяма отговорност. Нужни са пари, но нямаме аргументите да кажем колко", призна здравният министър. Според него трябва да се преостойностят клиничните пътеки и да се анализира тяхното съдържание. "Средствата по всяка от тях са определени през 2006 г., когато средната работна заплата беше 600 лева, сега е над 1000 лева. Процентът за заплащане на труда е все по-голям и това създава напрежение и стремеж да се правят повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите", обясни Николай Петров." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини