Сингапур забрани нови коли по пътищата си

Сингапур обяви, че въвежда забрана за нови автомобили по пътищата си. Тя влиза в сила от февруари следващата година, съобщава "Autoblog". Причината е, че градът държава на практика няма повече място.

И досега да притежаваш кола в Сингапур беше скъпо удоволствие. Заради високите такси и допълнителните данъци автомобил от среден клас в Сингапур излиза около четири пъти по-скъпо спрямо същия модел в САЩ например.

Освен това от няколко години местните власти бяха въвели ограничение за броя нови коли по пътищата − той можеше да се увеличава с не повече от 0,25% годишно, като ограничението важи и за мотори. Сега ограничението става 0%, което практически означава, че жителите на града държава не могат да си купуват още автомобили или мотори.

Изключение се прави за хората, които искат да сменят стар автомобил с нов. Дори и това обаче ще е свързано с бюрокрация, включително и предварително кандидатстване за получване на разрешение.

Фирмите, които използват автомобили и камиони за доставки на стоки или автобуси за транспорт, ще имат право да добавят още превозни средства към автопарковете си. За тях остава ограничението от 0,25% годишно, което ще бъде преразгледано през 2021 г. През 2020 г. пък властите ще преразгледат ограничението за лични автомобили.

В момента 12% от цялата площ на Сингапур е покрита от пътища. Властите са предвидили и няколко милиарда долара нови инвестиции в развитието на градския транспорт. В момента градът държава има население от около 5,6 млн. души и над 600 000 автомобила по пътищата си.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини