Откриха сериозен пропуск в изчислението на океанските температури

Моделите, използвани за изчисляване на океанските температури в миналото, може би са базирани на погрешни предположения, твърди новопроведено изследване.

Ако това се окаже истина, древните океани са били далеч по-студени отколкото сочеха първоначалните изчисления, а настоящата тенденция на затопляне е още по-тревожна.

Екип учени от водещи европейски институти разгледали химичните процеси, използвани за определяне температурите на океаните преди милиони години.

Дори най-солидните научни модели се основават просто на добре обосновани предположения.

В този случай, методът за изчисление на температурите бил базиран на идеята, че температурите са се съхранили идеално във вътрешността на миниатюрни морски организми, наречени фораминифери.

Точното съотношение между кислород-18 и кислород-16 в екзоскелета на организмите варира в зависимост от концентрацията на изотопите в околната среда – фактор, определян от неща като киселинноста, соленост и температура на водата.

Ако определим различията между кислородните изотопи във вкаменелостите, ще се сдобием с архив на температурите, такива каквито са били по времето на съответните организми преди над 100 милиона години.

Това ни подсказва, че температурите в по-дълбоките части на океана в тропиците са били с 15 градуса по Целзий по-високи от тези в момента.

Оказва се обаче, че нещата не са толкова прости.

Доказателствата сочат, че съотношението между кислород-18 и кислород-16 в морските вкаменелости не е толкова стабилно, колкото се предполагаше.

За да установят как се е променял химичния състав в черупките на фораминиферите, изследоветлите поставили проби от организмите в изкуствена морска вода, която съдържала само изотопа кислород-18.

След това променили температурата, симулирайки затопляне, предизвикано от заравянето под купчина седименти и използвали специален масспектрометър, за да анализират промените в съотношението на кислорода.

Равновесието се променило, а с него и съотношението.

Това означава, че калкулациите на палеотемпературите до момента са били погрешни.

В крайна сметка водата вероятно не е била толкова по-топла в сравнение с днес. Откритието ще помогне за разрешаването на парадокс, който подсказва несъответствие в повечето модели.

С помощта на изотопния метод, учените стигнали до заключението, че океанските температури в тропиците през Кредата, не са били по-различни от повърхностните температури на полюсите.

В допълнение, анализът на магнезиевите изотопи във вкаменелостите на фораминиферите предполага, че температурата на морската повърхност в по-високите географски ширини е била по-ниска от първоначално изчислената.

При всички промени, които планетата ни е преживяла през последните 100 милиона години, океаните са останали стабилни, що сe отнася да температурата. Като се има предвид това днешната тенденция на бързо затопляне е още по-тревожна.

Следващата стъпка на изследователите е да се върнат към съществуващите данни и да се опитат да разберат какво е значението на тези промени в хода на историята.

Живеем във вълнуващ период от историята на планетата.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини