Пучдемон нае адвокат на ЕТА в Белгия

Каталунският лидер Карлес Пучдемон нае адвокат по време на посещението си в Белгия, за което стана ясно по-рано. 

Ще го представлява Пол Бекер, за когото е известно, че е защитавал членове на баската сепаратистка организация ЕТА. 

Пучдемон замина за Белгия, след като Мадрид отне автономията на региона, уволни регионалните власти, пое контрола над администрацията и насрочи избори на 21 декември. 

Тези действия бяха в отговор на обявената едностранно независимост, след проведения референдум. 

Барселона обаче не признава този "преврат".Присъствието на лидера стана повод за спор в белгийското правителство. 

Премиерът на Белгия призова държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен да "не налива масло в огъня" относно политическата криза в Каталуния. 

Франкен заяви, че бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон може да потърси политическо убежище в Белгия. Той също постави под въпрос дали Пучдемон, който може да бъде обвинен в "неподчинение" , подбуждане към "размирици" и злоупотреба с финансови средства, ще получи справедлив процес в Испания.

Тези изявления са "неприемливи", според говорител на испанското правителство. Представителят изрази надежда това "незабавно да се коригира".

"Абсолютно не е в дневния ред" разглеждане на молба за убежище на Пучдемон, увери премиерът на Белгия Шарл Мишел пред местната агенция Belga. Той също отново призова за политически диалог между Мадрид и Каталуния.Испанските власти заплашиха "сепаратистите" в Каталуния с присъди от 30 години затвор. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини