Конституционният съд на Испания отмени обявяването на Каталуния за независима държава

Конституционният съд на Испания отмени едностранното обявяване на Каталуния за независима държава, съобщават световните медии.

Каталунският парламент призна решението на Мадрид вчера за разпускането му като част от мерките на испанското правителство да поеме пряк контрол над региона след едностранното обявяване на независимост.

В същото време бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон даде

пресконференция в Брюксел. На нея той посочи, че Ипания планира агресивно нападение срещу сепаратистите. Пучдемон обяви, че ще подкрепи регионалните избори на 21 декември, като посочи, че те са предизвикателство, което Каталуния ще приеме. Освен това подчерта, че ще бъде уважен резултата от вота.

Стана ясно още, че разпространените информации, че Пучдемон се кани да потърси политическо убежище в Белгия са спекулации.

"Не съм тук, за да търся политическо убежище" или безопасност, увери той и посочи, че каталунското правителство е на посещение в Брюксел безсрочно, за да привлече вниманието в сърцето на Европа върху своя проблем и да изобличи пристрастната правосъдна система на Испания.

Бившият каталунски лидер е убеден, че на този етап не е възможен диалог с Мадрид, а обвиненията срещу него са безпочвени и посочи още, че каталунският конфликт е и европейски проблем. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини