Нови препоръки за храненето на МЗ

Изображение 1 от 3

    За пръв път от 2005 г. Министерството на здравеопазването обновява Наредбата за физиологичните норми за хранене на населението в отговор на новите проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба по безопасност на храните за потребностите на организма от основни хранителни вещества. Модернизираният вариант на документа, изискван от Европейския съюз, беше публикуван в понеделник в портала за обществено обсъждане strategy.bg. Наредбата е в основата на нормативните актове, уреждащи изискванията за здравословно хранене в детските градини и училищата.

    В наредбата са въведени нови формули за изчисляване на метаболизма и нови критерии за увеличаване на енергийните потребности в зависимост от степента на физическа активност на хората. Към досегашните изчисления колко калории на ден е добре да приемат гражданите на България, се прибавят нови графи за хора с активен и много активен начин на живот, а за хората с ниска активност калорийният прием е занижен.

    Друга промяна по препоръките е съобразена с научните данни за по-ниски потребности от въглехидрати, но минималните стойности за въглехидрати на ден за бебетата и бременните остават същите като досега.

    адекватният хранителен прием на въглехидрати

    при кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 60 г/ден,
    за кърмачета на възраст от 6 до 12 месеца - 95 г/ден;
    за над 1-годишна възраст - 130 г/ден,
    за бременни жени - 175 г/ден,
    и за кърмещи жени - 210 г/ден/

    Занижени са препоръките за прием на някои видове витамини и минерални вещества като калий, но се препоръчва увеличеване на приема витамин Д и С. Също така е намалено препоръчителното количество вода. От препоръчаните 3.7 литра вода на ден за възрастните мъже в старата наредба, нормата е вече 2.5 л/ден, а за жените от 2.7 л/ден става 2 л/ден.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини