Живеем в тъмна вселена

Разкриването на най-точното до момента изображение на разпределението на тъмната материя плени и в същото време разочарова астрофизиците.

От една страна, новото изображение на “порасналата” вселена през втората половина от 13.8-милиардната и история – съвпада с “бебешките” снимки правени поотделно през последните години. От друга страна обаче това съответствие не оставя почти никакво място за откриване на нова физика, която би могла да разкрие същността на тъмната материя и на още по-мистериозното явление – тъмна енергия.

Наскоро трима изследователи дискутираха темата на кръгла маса.

“Изумени сме, че двете изображения на ранната и съвременната вселена съвпадат до такава степен.”, казва космологът Скот Доделсън, един от водещите учени зад новия проект за изследване на тъмната енергия и декан на факултета по физика към Университета Карнеги Мелън.

Новите открития, оповестени през август 2017, подкрепят стандартния модел за Големия взрив. Според тази рамка, вселената е основно “тъмна”, съставена от непознато вещество, което в по-голямата си част не взаимодейства с “нормалната” материя, изграждаща хората, планетите и звездите. Резултатите сочат, че тъмната материя съставлява 26-27% от вселената. На тъмната енергия, силата ускоряваща разширяването на вселената, се пада лъвският пай – близо 70%, а нормалната материя е общо 4-5%.

“Преди 40 години, никой не би предположил, че живеем във вселена, в която по-голяма част от материята не взаимодейства с нас, никой не би допуснал, че голяма част от енергията всъщност дори на е материя”, казва Риса Уислър професор по физика от Станфордския университет.

В добре изпитания модел на Големия взрив, същността на тъмната материя и тъмната енергия остават неуловими. Много учени се надяват, че новите наблюдения, като тези оповестени през август, ще ни подскажат какво се простира отвъд и може би ще ни накарат да преразгледаме съществуващите теории.

“Бебешките” изображения на вселената бяха направени между 2009 и 2013 от космическия кораб на Европейската космическа агенция Планк.

“Една от надеждите ми бе, че стандартният модел ще бъде разбит, но това не се случи. Не би ли било страхотно за космологията и физиката, ако все пак стане факт? Може да извадим късмет.”, казва Ефстатиу, професор по астрофизика и бивш директор на Института по космология към Кеймбриджкия университет.

Той твърди, че изследването на тъмната енергия все пак може да доведе до нови прозрения. Новите резултати се базират на едва едногодишни наблюдения.

Новите проекти планирани за 2020, би трябвало да разширят обхвата и детайлите на космическите карти и да подложат съществуващите теории на още по-сериозен тест.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини