Крайнодесните и управляващите в Словакия претърпяха поражение на местните избори

Поражение на състоялите се вчера местни избори в осем области Словакия претърпя Кайнодясната Народна партия "Наша Словакия" (НПНС), съобщават световните медии. Крахът й не потвърди очертаващата се тенденцията за успехи на крайнодесните в  Германия, Австрия и Чехия през последните месеци, отбелязва агенцията.

Преди  4  години на изборите лидерът на НПНС Мариан Котлеба изненадващо бе избран за губернатор на Банска Бистрица.  Във вота за Националния парламент миналата година Народната партия спечели 8% от гласовете и места в него.

Оттогава подкрепата за партията, която инициира петиция за провеждане на референдум за излизане от ЕС и НАТО, повиши още повече популярността си до около 10 на сто, сочат анкетите. Тя стана трета парламентарна сила след лявата СМЕР и евроскептичните либерали.

Вчера обаче Котлеба не бе преизбран за губернаторското място в надпреварата с безпартийния си опонент –безнесмена  Ян Лунтер, който обаче беше подкрепен от  всички партии с изключение на крайната десниц.

Провали се и заместник-лидерът на НПНС Милан Ухрик, загубвайки губернаторското място в югозападната област Нитра.

В същото време Котлеба и други двама депутати от НПНС са заплашени от  съдебни обвинения в екстремизъм, след като преди половин година прокуратурата предприе стъпки за забрана на цялата партия с аргумента, че тя представлява заплаха за демократичната система в Словакия.

Неуспех на вчерашните избори претърпя и управляващата левоцентристка социалдемократическа партия СМЕР на премиера Роберт Фицо. Преизбрани бяха само двама от губернаторите

Haskovo.net 

Коментари в сайта

Последни новини