Праисторически шедьовър пренаписва историята на древногръцкото изкуство

Изображение 1 от 4

    На пръв поглед не изглежда впечатляващо - малък камък, с дължина 3.6 см, обвит в слой варовик.

    Открит в гробницата на войн от преди 3 500 в Пилос, Гърция, камъкът съдържа далеч, по-вълнуващо съкровище. Той бе определен за най-удивителната археологическа находка.

    След внимателно почистване, продължило година, изследователите се натъкнали на обработен скъпоценен камък: ахат, използван като печат върху глина или восък. Учените вече го определиха за най-доброто произведение на гръцкото праисторическо изкуство, откривано някога.

    Според тях камъкът би могъл да пренапише историята на древногръцкото изкуство.

    На него е изобразен войн, който победоносно забива меча си във втори враг, докато първият вече е победен и е паднал на земята. Наречен е Бойният ахат от Пилос.

    Самата гробница е разкрита през 2015. Във вътрешността и е открит непокътнат микенски скелет, кръстен Воинът грифон, на артефакт, погребан заедно с него – плочка от слонова кост, върху която е изобразен грифон.

    Гробницата била пълна със съкровища. Поне 1 500 предмета, включително златни пръстени, сребърни чаши, меч със златни елементи по дръжката, над 1 000 мъниста от скъпоценни камъни, бронзова броня, гребени от слонова кост, златна огърлица и над 50 печата.

    Предметите разкриват една богата и дълбока култура. Голяма част от тях са с минойски произход, подсказвайки, че културния обмен между минойците и микенците е бил по-интензивен отколкото сме смятали.

    Находките помогнали за разкриването на редица културни и религиозни ценности и погребални практики. Например, в гробовете не били открити артефакти от глина, което подсказва, че за боговете вероятно подходящи са били единствено металите и други ценни материали, като клонова кост.

    Бойният ахат от Пилос е уникален. Изобразяването на човешкото тяло, включително мускулатурата, в толкова големи детайли, е по-характерно за класическия период на древна Гърция, 1 000 години по-късно.

    Минойците създавали изкуство, на което никой не подозирал, че са способни. Уменията им в изобразяването, особено на движенията и човешката анатомия, надхвърлят нашите представи.

    Уменията за създаване на толкова сложна резба изпреварили времето си. Тя е толкова прецизна, че за да се видят част от детайлите е нужна фотомикроскопия.

    Експерти смятат, че гравирането вероятно е било извършено под лупа, макар до момента археолозите да не са открили никакви уголемяващи устройства от онова време.

    Мистерия си остава и какво точно изобразява камъкът, макар да се смята, че става въпрос за популярна легенда от онова време.

    “Вероятно това е било ценно притежание, представително за ролята на воина грифон в микенското общество. Притежателят му се е идентифицирал с героя, изобразен на печата”, казва изследователят Шари Стокър от Университета в Синсинати.

    Все още не ясно кой е Воинът Грифон, но при всички положения той ще бъде запомнен заради приноса на неговото погребение към антропологията, археологията и историята на изкуството. Работата по артефактите в гробницата продължава и без съмнение учените ще се натъкнат на още изненади.

    Едва ли обаче нещо би могло да се сравнява със значимостта на малкия камък.

    “Печатът трябва да бъде включен в новите учебници по история на изкуството, той вероятно ще промени начинът, по който гледаме на праисторическото изкуство”, казва Стокър.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини