Радиоактивен облак е преминал над Европа след инцидент в Русия или Казахстан

Радиоактивен облак е преминал над Европа след инцидент в Русия или Казахстан. Предполага се, че причината за радиоактивността е резултат от инцидент в ядрен обект, станал в края на септември, съобщава btv.

Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните седмици, сочат данни на Френския институт за ядрена безопасност. Според тяхното проучване в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид Рутений-106.

Предполага се, че причината за радиоактивността е резултат от инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

От агенцията поясняват, че съдържанието на Рутений-106 е над нормите, но е далеч под праговете, отвъд които може да бъде заплаха за здравето на хората и околната среда.

Рутений-106 е рядък преходен метал от групата на платината. Намира се свързан с руда на платина и се използва за катализатор на някои платинени сплави.

Още при първите резултати, показващи наличието на радиоактивния елемент в атмосферата, Френският институт е мобилизирал всичките си средства, за да следи ситуацията. Облакът е засечен над Франция в периода 27 септември – 13 октомври.

Замервания от други европейски станции за ядрена безопасност сочат, че от 3 октомври Рутений-106 е засечен над много европейски държави.

От френската агенция разпространиха и карта, на която се вижда откъде е минал радиоактивният облак.От агенцията са категорични, че не може да става въпрос за инцидент в ядрена централа, например, тъй като проверка на Международната агенция за атомна енергия не е установила подобен случай във въпросния период.

Рутений-106 се използва в преработката на ядрено гориво, както и в медицинските центрове за радиотерапия.

Съдържанието на Рутений-106 в атмосферата постепенно намалява, като по последни замервания вече не може да бъде открит в атмосферата.

В доклада е посочено още, че количеството Рутений-106, което е било изхвърлено в края на септември на мястото на инцидента, е много голямо – между 100 и 300 терабекерела.

„Ако това количество радиоактивен елемент беше изпуснато във Франция, то би наложило задължителна евакуация в радиус около източника”, посочват от агенцията.

В доклада пише още, че конкретно за Франция няма заплаха за внасяне на радиоактивни храни от този регион.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини