Връчиха сертификата на биосферен резерват "Червената стена"

Председателят на Националния комитет по Програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО Владимир Владимиров от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания връчи сертификатите на новообявените четири биосферни парка на представители на общините Силистра, Асеновград, Карлово, Троян, Антон, Павел баня, Севлиево и Малко Търново. Припомняме, че биосферните паркове у нас, отговарящи на съвременните изисквания на Програмата „Човек и биосфера“, с решение на Междуправителствения координационен съвет (MAB – ICC) към Програматата от юни т.г., са „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“.

Според съвременната концепция за биосферни резервати се изисква обявяването на тези територии да става с пълната подкрепа от страна на местните институции и общности. Преди номиниране на дадена територия за биосферен парк общините, чиито землища се включват в границите му, трябва да дадат своето изрично съгласие с решение на общинския съвет. Това се отнася и за „оттеглянето“ на стари биосферни резервати от световната мрежа. При изключване на стари биосферни резервати, същите запазват статута си на резерват съгласно българското законодателство.

При обявяване на нови биосферни паркове трябва да има съгласие и на останалите заинтересовани институции – Министерство на земеделието, храните и горит, Изпълнителна агенция по горите и Националния комитет по Програмата, в който участват представители на всички заинтересовани държавни, научни и образователни институции, НПО и общини.

На заседанието бяха докладвани резултати от българското участие в събития и инициативи по Програмата – Лятно училище и Младежки форум, посветени на биосферните паркове, запознаване с проектно предложение за обявяване на биосферен парк в делтата на река Места на територията на Гърция и др. Експерт от РИОСВ – Пловдив представи резултатите по проект за съвместяване на резерват „Червената стена“ със съвременните изисквания, финансиран от Програмата за участие на ЮНЕСКО.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини