Борисов поиска ЕС да се намеси в Сирия

Крайно време е Европейския съюз да се намеси в Сирия и посочи, че Европа не може да остане пасивна за проблемите в Сирия и Африка. Тази категорична позиция изрази премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който гостува у нас, съобщава news.bg.

Антонио Таяни и Борисов обсъдиха въпроси от различни сфери от европейската политика. “Ние сме готови да работим с българското председателство, отчете Таяни. Активна работа за Западните Балкани иска председателят на ЕП.

По тази тема с премиера Борисов също са на едно мнение. Той е доволен от подготовката за европредседателството ни.

По въпроса за Сирия, Таяни посочи, че Европа трябва да играе по-голяма рол, не може да бъде маргинална, трябва да работи за стабилността и мира.”Не може да се откажем от тази си роля, заяви председателят на ЕП и изтъкна, че Европа трябва да има своя външна политика, трябва да говори с един глас.”

Според него ЕС трябва да играе по-активна роля, както на проблемите в Сирия, така и в Африка, не трябва само Русия и САЩ да говорят по тези въпроси.

По отношение на Балканите и Турция, председателят на ЕП отчете ролята на българския премиер. Според Таяни Борисов може да е полезен за постигане на сериозните цели в присъединяването на Западните Балкани, тъй като премиерът ни познава ситуацията на Балканите. Този район може да бъде полезен за целия ЕС, категоричен бе Антонио Таяни. Затова общността трябвало да се възползва от нашите познания. На свой ред премиерът подчерта, че трябва да се даде перспектива на младите хора от региона. Иначе изтъкна, че Турция е наш партньор в НАТО и с най-голямата армия в Европа.

По-рано Антонио Таяни посети и парламента. „Искаме да доближим Европа до нейните гражданите. Това не е много лесна задача, подчерта Таяни от трибуната. В речта си председателят на ЕП очерта заплахите, които пораждат страхове в гражданите на ЕС - икономическата криза, от която излизаме, заплахите от тероризъм, миграционните процеси. "Европейските народи искат да се отговори на тези страхове по конкретен начин. Трябва да ги слушаме и отговаряме", добави той. Таяни обърна внимание, че в ЕП е започнал дебат за бъдещето на Европа и приносът на националните парламенти ще е ключов. Той призова народните представители да обясняват добавената стойност, която дава Европа в живота на гражданите."Според последния доклад по МСП България показва нов напредък. Окуражавам ви да следвате този път", заяви Таяни и посочи още, че ЕП поддържа България за Шенген. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Валентин - зарезан
    1 0
    21:51, 21 ное 2017
    Ех тая караянчева като че ли е била родена за председател на парламента браво а зад нея лилито дебеланата е пак сърдита защо ли
Последни новини