Лекар от психиатрията в Раднево към учениците в Смолян: смесването на дрога и алкохол е равно на смърт

Изображение 1 от 2

    Превантивно-информационният център по наркотични вещества към община Смолян, организира и проведе информационна среща- разговор на тема: “Алкохол и наркотици – превенция на зависимостите сред подрастващите в училище“. В дискусията бяха обхванати всички средни и профилирани училища в Смолян. Лектор бе д-р Добринов, психиатър в Държавна психиатрична болница - Раднево. Наркотиците са изключително опасни, леснодостъпни и са популярни най-вече сред тийнейджърите.

    Дори сравнително кратка употреба може да доведе до различни психически разстройства. Често те нямат гаранции за състава и ефекта на новите синтетични наркотици не могат да предвидят последствията, а дрогата е заразно зло. Много често младежите смесват различни дроги и алкохол, което може да доведе до смърт. Разпространените напоследък нови психоактивни субстанции, известни като „дизайнерски дроги“ могат да нанесат огромни поражения, ефектите им не са достатъчно изследвани, а ги употребяват предимно млади хора.

    Инициативата е част от превантивно–образователната програма на Превантивно-информационния център по наркотични вещества към община Смолян. Специалистите съветват да се работи с младите хора за последствията от употребата на психоактивни вещества. Родителите научават твърде късно, за което е необходимо повече общуване между тях и децата им.

    Д-р Добринов разказа на учениците за най-честите ефекти и рискове от употребата на различни видове наркотици смесени с алкохол. Сподели случаи от ежедневната си работа и посъветва младите хора да търсят удоволствие по естествен начин, без да рискуват здравето си с прием на психоактивни субстанции. Учениците задаваха въпроси и получиха компетентен отговор при проведените дискусии.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини