Шансове за нова Голяма коалиция в Германия

Членовете на Социалдемократическата партия на Германия вероятно ще одобрят подновяване на коалицията с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните лидери представят убедително предложение.

Това заяви представител на ръководството на социалдемократите, цитиран от Ройтерс.

В интервю за вестник "Пасауер нойе пресе" (Passauer Neue Presse) Нилс Анен призова за бързи действия за формиране на ново германско правителство, като се имат предвид кризите по света.

Анен подчерта, че Голяма коалиция е вариант, който не може да бъде изключен.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви вчера, че ще проведе разговори с Меркел за бъдещото правителство на страната, но поясни, че към този момент не е взето решение и партийните членове ще трябва да кажат последната си дума.Анен добави, че социалдемократите трябва да чуят от "провалилия се канцлер" как вижда бъдещото правителство преди да бъде сключено коалиционно споразумение.

Първоначално социалдемократите обявиха, че остават в опозиция след най-слабия си изборен резултат на вота на 24 септември за последните повече от 60 г.

"Германия спешно се нуждае от предвидимо и надеждно правителство. Голяма коалиция може да бъде вариант и ние не трябва да го изключваме", изтъкна Анен и допълни, че социалдемократите се съсредоточават върху "това, което е добро за страната".

Той приветства предложението на Шулц всяко споразумение с Меркел да бъде подложено на гласуване от партийните членове и изтъкна, че партията трябва да продължи да се преструктурира след провала на изборите през септември.

"Сигурен съм, че ако ръководството на Социалдемократическата партия направи убедително предложение, ще успее да убеди членовете", категоричен е Анен.Заместник-лидерът на социалдемократите Ралф Щегнер заяви пред вестникарската група "Функе", че Шулц ще запази лидерската си роля, пояснявайки, че той продължава да получава силна подкрепа в партията.

"Няма никакво съмнение, че Мартин Шулц ще бъде преизбран като председател на партията с добър резултат", каза Щегнер.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини