Статистика: Всяка трета жена - жертва на домашно насилие

    За домашното насилие трябва да се говори открито, трябва да се опитваме да спестим насилието и страданието на едно дете или жена, товя заяви по време на среща на тема „Домашното насилие- стоп на страха и срама!“ депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова. Дискусията се проведе снощи в зала "Гросето" и бе организирана от структурите на ГЕРБ Жени и ГЕРБ Младежи в Димитровград.

    Домашното насилие е ежедневие за всяка 3-та жена, всяко 4-то дете е било подлагано или е свидетел на домашно насилие. Тормозът придобива все по -сряскащи размери, а последствията от него стават все по- сериозни, коментира още Ангелова. Допълни, че в днешно време липсва свободата на хората да споделят, което е част от проблема. Тя поздрави инициаторите, че повдигат този важен и актуален за обществото въпрос.

    На срещата присъства и народният представител от ГЕРБ Диана Саватева, която е дългогодишен журналист, работил по темата за насилието. Тя изнесе статистика за различните форми на тормоз по света и в Европейския съюз. Според нея, темата няма почивен ден, но за съжаление в обществото говори по темата само в дните около 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени.

    Реална опасност отново да затвори врати има Кризисния център за жертви на домашно насилие, който се помещава в Марбас болница в Димитровград. Това съобщи на срещата Петя Петкова, която е управител на фондация "Х&Д Джендър перспективи". Тя припомни, че проекта, който дава възможност на центъра да работи в момента  приключва през декември, а там има настатени 12 души. Петя Петкова допълни, че се надява на положително развитие на проблема и на възможност кризисния център да премине на делегирана издръжка.

    По време на дискусията бе засегната темата за евентуални промени в Закона за защита от домашното насилие. Отчетена бе важната на неправителствения сектор, за повдигане на темата за насилието в обществото и предлаганите промени. Стана дума и за прамомощията и мерките, които полицията прилага при случаи на тормоз.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      1 0
      10:51, 28 ное 2017
      Проблема е ДЕЛИКАТЕН Много жени, деца използват тази закрила.....Първо да се види ПРОБЛЕМА....
      Пример; Не са доволни от възпитанието на свойте родители. И се обаждат на телефона, за насилие.
      Четете, учете се от грешките, който са правени. Не сега да се мислят за някой служби...Направете нещо с
      някаква полза.
    Последни новини