Предупреждават за порои и наводнения в петък

За очаквани обилни валежи и прогнозирани покачвания на речните нива предупредиха от дирекция „Управление на водите“ към Министерството на околната среда и водите. Според данните, постъпили в Областна администрация Хасково, очакваните количества валежи за периода 1 - 3 декември 2017 година в Западна България ще са между 10 и 25 л/кв.м., на отделни места в Югозападна България и Родопската област между 30 и 60 л/кв.м. От МВР уверяват, че ГД ПБЗН е дала допълнителни разпореждания на териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации.

По данни на НИМХ-БАН през нощта срещу петък в западните райони от страната ще започнат валежи, които ще се усилват. В петък и събота ще вали, на места, главно в Югозападна България и Родопската област – валежите ще са значителни. В източната половина от страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15 градуса. Там преваляванията ще са слаби и само на отделни места. В неделя в източните райони ще е все още топло и с южен вятър, ще превали дъжд. В останалата част от страната със северозападен вятър температурите ще започнат да се понижават, ще е почти без валежи.

През нощта срещу петък и в петък валежите ще се усилят и ще са на много места. Количества за денонощието в западната половина от страната между 10 и 25 л/кв.м, на отделни места в Югозападна България и Родопската област 30-60 л/кв.м. В източната половина - до 5 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, очакват се подобни количества. Едва през нощта срещу събота валежите ще отслабват и ще спират, но преди това в северозападната част на Предбалкана и по високите полета на Югозападна България дъждът ще премине в сняг.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН хидрологичната прогноза за Източнобеломорски басейн предвижда на 1, 2 и 3 декември в резултат на снеготопене и валежи от дъжд водните нива в басейна да се повишат, по-значителни ще бъдат повишенията в горните и средните течения на р. Тунджа, р. Марица, р. Арда и р. Бяла.

В ранните часове на 2 декември ще има значителни повишения на водните нива и са възможни локални поройни наводнения в горното течение на р. Тунджа, в горното течение на р. Марица и родопските ѝ притоци, както и в горното течение на р. Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. В язовирите от каскада „Арда“, които имат трансгранично влияние: Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград има достатъчно свободен обем.

Институциите са информирани за предстоящите промени на времето и са в готовност за действие при усложняване на обстановката.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини