Пенсия след 2019 г. - само с данни от регистъра

Системата за пенсиониране в България е пред сериозна промяна. Предстои изчисляването на парите за старост да става не след висене по гишета и събирането на куп документи, а само на основата на данните в Регистъра на осигурените лица, каза в студиото на БНТ социалният министър Бисер Петков. Той допълни, че и сега заявлението за отпускане на пенсия може да се подава по електронен път.

„Догодина отпада и ангажираността на работодателите да издават удостоверенията, известни като УПИ 2 и 3 за времето след 2000 година. Така вече ще се ползват данните в Регистъра на осигурените лица“, уточни Петков.

Той потвърди, че от началото на 2019 година няма да се вземат под внимание трите години доход преди 1997 година при изчисляване на пенсията. Досега този доход се осигуряваше с документи на хартия.

„Така от началото на 2019 година пенсията ще се изчислява само от осигурителните вноски след 1997 година, за което има данни в регистъра на НОИ“, допълни министърът.

Според него, така ще се улесни подаването на документи за пенсия, което ще може да става изцяло по интернет, а и ще се направи отпускането на пари за старост прозрачно и ясно за всеки.                               

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини