Белгийският съд решава на 14 декември дали да предаде Пучдемон на Испания

Дали каталунския премиер Карлес Пучдемон и няколко бивши министри от екипа му ще бъдат предадени на Испания, ще стане ясно след седмица. Белгийският съд ще реши това на 14-ти декември, след като днешното заседание е било отложено, съобщават испанските медии, цитирани от Дневник.

Пучдемон и бившите членове на кабинета, разпуснат, след като Каталуня обяви независимост в края на октомври, се явиха заедно със защитата си, за да изложат аргументи защо не трябва да бъдат екстрадирани в Испания. За тях беше издадена европейска заповед за арест, тъй като испанският съдия по делото изтъкна, че с отсъствието си от страната те са отказали да се явят в Националния съд на страната по разследване за бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на държавни средства. По-рано днес друг съд в Мадрид отказа да освободи бившия вицепремиер Ориол Жункерас, който е задържан по същия случай.

Първоначалното изслушване трябваше да е на 17 ноември, но властите в Брюксел го отложиха.

От защитата на Пучдемон и доскорошните министри Тони Комин, Меричел Серет, Клара Понсати и Луис Пуч обясниха, цитирани от "Ел Паис" и "Ла Вангуардия", че престъпленията, за които Мадрид ги обвинява, не могат да са предмет на наказание в Белгия.

Пред журналисти адвокатите обясниха и че "няма достатъчни гаранции, че в Испания ще има справедлив процес, съобразен с международните юридически разпоредби". Според друг член на защитата, Луис Алонсо-Куевияс, прокуратурата в Белгия иска Пучдемон да бъде екстрадиран, но съдията е предпочел да има повече време, за да вземе решение.

Аргументът, че Испания "нарушава човешки права", ще бъде използван и на заседанието идния четвъртък, отбелязва "Ла Вангуардия".

Пучдемон и бившите министри са в Белгия от 30 октомври, а са под наблюдение от 5 ноември, когато се предадоха на властите след заповедта за арест и бяха освободени с мярка подписка. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини