Паника в Чукотка заради 25-метрови морски създания след бурята

След бурното време в Чукотка по крайбрежието местни хора намират огромни змиевидни организми, съобщава сайта на националния парк там.

Специалистите обясняват, че това не са морски змии, нито гигантски червеи. В действителност зловещите находки са представители на вида водорасли Nereocystis luetkeana. Видът е привнесен от Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, където се среща от Аляска до Калифорния.

Водорослото има ствол, който достига до 25 метра дължина и постепенно се разширява към върха. В края му има 20-сантиметров мехур, който наподобява глава на змия. От него излизат разклонения с дълги листа. 

Нереоцистисът е едногодишно растение, което обитава до 20-метрови морски дълбини. Започва да расте през февруари, през декември се отделя от дъното и започва пътешествието си из Тихия океан. Теченията обикновено изхвърлят стволовете на Алеутските и Командорските острови. Заради бурите и силните ветрове тази есен обаче са се появили на непривични места, плашейки хората там, като нещо невиждано досега.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини