Фотографи с реверанс към изобразителното изкуство в календара на Хасково за 2018 г.

    Познати улици, емблематични сгради, красиви места от родния град. Четири сезона и три момичета, приели предизвикателството да преоткрият Хасково в кадър и с щрих. Селин Миткова, Габриела Нанева и Гергина Георгиева са авторите на календар за 2018 г на община Хасково. Момичетата са част от Клуба по фотография към Младежкия център с ръководител Славян Костов. Но любопитен факт и за трите е, че са и възпитанички и на Веселина Делчева в школа по приложно изкуство  „Колорит към читалище "Заря"“. Селин и Габриела са все още ученички, а Гергина надгражда над някогашното си хоби вече професионално като студентка по анимационно кино в Нов български университет.

    В навечерието на новата година трите се събраха, заедно с ръководителя си по фотографско майсторство Славян Костов тази вечер в галерия „Форум“, за да представят част от работата си от последната година. Винилените платна са любопитната компилация между фотография и изобразително изкуство. Фееричните тонове, напластени през фотографски софтуер допълват най-красивите гледки от Хасково, уловени от момичетата през обективите. Ефектът -някои от снимките са като маслени платна, други-приличат на акварелни произведения. „Първообразът на фотографията е изобразителното изкуство. С тази изложба правим жест и реверанс към изкуството, откъдето е тръгнала фотографията. Да съчетаеш двете изкуства, особено когато имаш отношение и към едното, и към другото с еднаква страст, е наистина голямо удоволствие“, обясни провокацията за авторите на изложбата, техният учител Славян Костов. Не е толкова лесна техниката на работа, защото първо трябва да заснемеш обекта, който си набелязал така, че в главата ти той вече да стои като картина, издава тънкост Гергина.

    Снимките са правени в рамките на една година, затова в тях се отразява от белоснежния дъх на Хасково, през зеленото пролетно и пъстрото лятно настроение, до златистите нюанси на града през есента.

    След като хасковци им се насладят в галерията, платната ще бъдат преместени в сградата на общинската администрация, за да я украсят.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Бр
      Браво!
      22 -1
      21:15, 5 дек 2017
      Прекрасно събитие за Хасково! Така трябва да се подкрепят млади, талантливи, креативни хора! Поздравления, че са ги подкрепили от общината и са им гласували това огромно доверие да направят календара. Много добро впечатление прави кмета, който лично е бил там за да ги поздрави.
    • 2
      Br
      bravo
      21 -2
      21:48, 5 дек 2017
      Уникални, уникални. Разгледах ги. Браво на децата, наистина най-накрая нещо оригинално и същевремено класическо. Как са се сетили. Радвам се, че има мислещи млади хора. Хасково ще го бъде.
    • 3
      Ко
      Компакт
      12 0
      22:02, 5 дек 2017
      Поздравления за фотосите отлична работа и все тъй напред,както казва добрият стар Йода Нека Силата бъде с вас.И само да попитам предният коментиращ как ще го бъде Хасково като отдавна е обезлюдяващ и пуст град без перспективи,има само магазини за обувки и хранителни плюс сива икономика ...
    • 4
      Пе
      Перфектни
      17 0
      10:27, 6 дек 2017
      Изключително добра работа на младите хора! Поздравления за Славян Костов! Изключителен риск за общината, че са се доверили на едни непрофесионални фотографи , но пък забележително печеливш ход!
      Страхотни творци! Успех деца! Сигурно подобна изложба не е била представяна в Хасково до сега, много съм впечатлен!
    • 5
      Ге
      Георгиева
      9 0
      13:33, 6 дек 2017
      Хората като Славян Костов са едно истинско богатство за града ни! Когато талантливите хора искат да споделят опита си с младите и им създават условия за да покажат работата си, резултатите са повече от красноречиви. Приемствеността между поколенията е условието в този град да има живот! Дано младите хора да виждат бъдещето си с връзка с родния си град Хасково.
    Последни новини