До края на годината Смолян ще има помещение за Хранителна банка-клон Смолян

    Фондацията “Ако си дал !“ развива благотворителни и хуманна кауза, насоченикъм уязвимите групи на обществото-социално слаби, пенсионери, самотни възрастни или с ниски доходи хора.

    Една от инициативите на Фондацията, представлявана от Стефан Чолаков от София, е да се подпомагат хората в нужда с топла храна или суха храна в пакети. Това става под формата на т.нар. Хранителна банка-една напълно легална и отговаряща на изискванията и стандартите кауза. Инициативата е свързана със създаването на такива банки в 10 големите градове в България. Макар и областен център, Смолян изобщо не отговаря на критериите за голям град. Но балгодарение на личните усилия на създателя на идеята за хладилници с храна за нуждаещи се, която прерасна и се разви във верига от хранителни банки Стефан Чолаков, родопският град също ще има такава банка.

    Със съдействието на Община Смолян до края на декември 2017г в Смолян ще има помещение, отговарящо на нуждите на проекта, обясни за „СмолянБГвести“ Стефан, който не крие сантимента си към Смолян и хората тук. „Кога точно Хранителна банка -клон Смолян ще отвори врати за нуждаещите се и ще започне да функционира, все още не може да се каже, тъй като процедурата е дълъг и сложен процес, защото трябва да се случи в 10 области града в страната, но добрата новина е, че в Смолян ще има такава за родопчани“, обясни Стефан.

    На 26.10.2017 е постигнато съгласие с големите хранителни вериги в страната такава банка да се отвори и в Смолян. Община Смолян подкрепя идеята на Стефан и скоро ще стане ясно какви помещения, отговарящи на санитарно-хигиенните изисквания на институциите, могат да се предложат за реализиране на идеята. Ще се направят и списъци на самотни и бедни хора в отдалечени места в Общината, които се нуждаят от тези храни. Идеята е в тези 10 склада в страната да се събира храна, която да се доставя до домовете на хората, а разходите по транспорта отново са за Фондацията, както и издръжката на складовете - хранителни банки.

    В големите вериги всяка вечер се бракуват големи количества храна, които заминават за изгаряне в екарисаж в Пловдив. Всяка седмица 1 голям камион с над 10 тона храни с изтекъл срок на годност се бракува. Големите вериги имат единен стандарт, на който отговарят обектите им по цял свят, но потреблението в градове като Смолян е по-малко от зареждането и ежедневно остава голямо количество годна за консумация храна, която буквално отива на боклука.

    „В помощ на тази инициатива ще бъдат нужни доброволци от Смолян, които да приемат и раздават храните. В София, където работим вече 3 г., тези, които потребяват храните са част от организацията и са съпричастни с дейността на склада и кухнята към него“, допълни Стефан Чолаков, мъжът, който не случайно има славата на герой с изключителна история. Която продължава да пише с отворено към нуждаещите се сърце. Независимо от това, на коя точка от малката карта на България живеят.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини