Чепеларе ще привлича туристи с уникално светлинно шоу „Паметта на Чепеларе“

    Чепеларе и Прасачани работят по проект за привличане на туристи. Повече от година родопската и гръцката общини разработват проект, който да популяризира уникални туристически и културни обекти. В община Чепеларе са предвидени дейности за подобряване на достъпа до Музея на родопския карст и Паметника на загиналите във войните, както и смарт и дигитално промотиране на културни точки в Чепеларе, избаротване на софтуерно приложение за мобилни устройства, пърформанс шоу “Звук и светлина“- “Паметта на Чепеларе“.

    Проектът е одобрен и класиран на първо място сред десетки други от областите Хасково, Кърджали,Смолян и Благоевград, които са кандидатствали по инвестиционен приоритет за съхраняване , популяризиране и опазване на природно и културно наследство.

    От българска страна в него е включен Музеят на родопския карст, който е единствен на Балканите по рода си и в него са включени 970 експоната, както и Паметника на чепеларци, загинали във войните 1885-1945 г.

    Гръцките партньори пък са се заели с подобряване на достъпа до пещера, намираща се на 23 км от Драма, която е уникална защото е единствената речна пещера в Гърция, която се експлоатира за туристически цели.

    Подготвителните дейности приключиха и проектът вече е готов да стартира, а финансирането му от 1.214 млн.евро е осигурено по програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ България-Гърция 2014-2020г. Основната цел на проекта е да запази и подобри местната култура, паметници и природни туристически ресурси, обичаи и други.

    СмолянБгвести.нет

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини