Ограничителен списък ще регулира износ на лекарства

Ограничителен списък ще спира износа на лекарства, които са в недостиг или изобщо липсват на пазара у нас. Това предвиждат мерките, които Кабинетът одобри и предлага на Народното събрание да приеме като промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Списъкът за ограничаването на медикаментите ще се изготвя от Изпълнителната агенция по лекарствата. До три месеца министъра на здравеопазването трябва да е готов и с наредбата, която ще регламентира механизма, по който ще се припознават „защитените“ медикаменти.

Със законопроекта се въвежда и изискването ИАЛ да изгради електронна система за събиране и анализиране на информация за липсващите или тези в ограничено количество илачи на територията на страната. Това трябва да стане в 4-месечен срок след влизането в сила на закона. Данните и работата на Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса ще са синхронизирани и обвързани и ще се наблюдават ежемесечно.

Промени ще има и при аптеките. Срокът за издаване на разрешения за търговия с лекарствени продукти вече ще е по-кратък с месец. Той става от 90 на 60 дни. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини