Няма риск МБАЛ "Св.Екатерина" да спре работа от 1 януари

Не съществува риск МБАЛ "Св.Екатерина" да спре работа от 1 януари 2018 година, тоза заявява пред Дарик управителят на здравното заведение д-р Матей Матеев. Повод за коментара му стана изнесената в национални медии информация, че болницата ще затвори врати от началото на следващата година заради финансови проблеми. Това е станало ясно на заседание на съвета за тристранно сътрудничество в София, като е било посочено, че проблема касае общо 10 болници в страната

Д-р Маеев определя състоянието на МБАЛ като хронично недофинансиране, а изходът е отпадане на лимитите, облекчени стандарти за общинските болници и увеличаване на цените за клиничните пътеки.

"Оптимист съм за бъдещето на здравното заведение, защото с помощта на Общината точно започнахме да излизаме от финансовата дупка и дори според одитния доклад имаме печалба, посочи той.

Управителят е категоричен, че увеличаването на фонда за работна заплата в МБАЛ „Св. Екатерина“ от 1 януари ще се отрази на финансовото й състояние, но към момента то е далеч по-добро. Задълженията на здравното заведение са под 1.5 млн. лв.

Вече са изплатени забавените частични заплати на средния медицински персонал от 2015 г. с помощта на преведените от Общината общо 40 000 лв. Управителят заявява, че предстоят структурни промени, но съкращенията ще засегнат най-вече средния медицински и помощен персонал в пенсионна възраст. В ход са и оздравителните мерки, които бяха предприети на среща в Община Димитровград преди месец.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини