Шведи тестват първите автономни SUV-a ХС90 на Volvo

Две шведски семейства първи ще тестват системата за автономно шофиране на Volvo VХС90 в рамките на програмата Drive Me, съобщиха от автомобилната компания.

Иновативните коли на Volvo Cars ще бъдат тествани по обществените пътища на Гьотеборг, а участниците в проекта ще споделят впечатленията си с инженерите на компанията и по-конкретно – как ползват колата, шофирайки на път за работа, до училището на децата или когато пазаруват.

Семействата Хейн и Симоновски от Гьотеборг вече получиха луксозните SUV автомобили Volvo XC90, с които ще участват в проекта Drive Me. Още три семейства ще ги последват в началото на 2018 г., а през следващите четири години до 100 човека ще бъдат включени в проекта.

Volvo планира да разполага с напълно автономна кола до 2021 г. и данните от проекта Drive Me ще изиграят решаваща роля в проектирането й, посочиха от компанията. Drive me ще включва реални потребители, които тестват различните нива на асистенция на водача по време на управление и евентуално на изцяло автономно шофиране.

Тестовите автомобили XC90 са оборудвани с последната Volvo технология за подпомагане на водача при шофиране, както и с набор от камери и сензори, които ще наблюдават поведението им на пътя и ще снабдяват колите с информация за случващото се покрай тях.

На първия етап от проекта семействата ще държат ръцете си на волана и ще контролират управлението през цялото време, докато използват автомобилите. С течение на времето, те ще получат достъп до по-модерни автомобили, с по-развити автономни технологии, след като преминат специално обучение.

Но дори тогава, тестването на автомобилите първоначално ще се извършва в контролирана среда и под надзора на експерти от Volvo Cars. Нито една нова технология няма да бъде въведена в експлоатация, ако съществува и най-малкото съмнение относно нейната безопасност, уверяват от компанията.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини