Смолян и областта -обезлюдяваща, застаряваща и с остър недостиг на лекари

 Доклад за 2017 г, беше акцента на Регионален съвет по здравеопазване, представен вчера от шефа на здравната инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева.

Тя оцени преминалата 2017 година като добра, мотивирайки се с липсата на закрити лечебни заведения в региона, липсата на отпаднали дейности и факта, че здравно-демографските показатели за област Смолян са съпоставими със средните за страната.

Данните за Смолян и областта сочат с 2.1% по-ниска раждаемост от средната за страната и с 2% по-слаб естествен прираст. Това значи, че умираме повече и се раждат по-малко бебета, спрямо други райони на България. На фона на тази статистика Районната здравна инспекция отчита 2017 като успешна-нямало закрити здравни заведения, епидемиологичната обстановка била спокойна през 2017 и „количествено медицинското осигуряване е съизмеримо с това в страната“, каквото и да означава това. През 2017 г. се отбелязва спокойна епидемична обстановка и постигнат добър имунизационен обхват със задължителните ваксини.

Признава се обаче за липсата на здравни специалисти, неравномерното разпределение на лечебните заведения и неравнопоставеният достъп на населението до здравни грижи.

Така на фона на продължаващото обезлюдяване и застаряване на населението през 2018 ще има и кадрови проблем с лекарите и специалистите, високи изисквания на медицинските стандарти и предстоящо изготвяне на нова Областна здравна карта. Но така и не става ясно как реално ще се подобри състоянието на хората-като здраве и лечебна осигуреност.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини