Отново отказаха безлихвения кредит от държавата, вече текат наказателни лихви, ще спрат и парите за делегирани дейности на Община Смолян

На извънредната сесия на общинския съвет на Смолян, днес отново беше отхвърлено проделожението да се вземе безлихвен кредит от държавата в размер на близо 4млн.лв.

С 14 „за“, 2 „против“ и 8 „въздържали се“, отново се отхвърли докладната на кмета Мелемов за нов кредит от държавата.

Мотивите на градоначалника да се иска са, че общината макар и в „стабилно финансово положение“ дофинансира сферите на здравеопазването, здравеопазването, образователните и социлни дейности и затова „търсим помощ от държавата, за да не натоварваме съгражданите ни“.

Според общинският съветник Стоян Иванов подобен дебат е „несъстоятелен“, защото щом държавата дава пари без лихва, те трябва да се вземат, след което призова да се подкрепи искането. По-късно в залата за пореден път се подчерта, че общината е пропуснала законовите срокове, за да иска този кредит и че още през юни т.г.  е била сигнализирана от финансовия министър по въпроса. Зам-кметът Аръчкова обаче отхвърли тези обвинения.

Двете основни тези на групите общински съветници от опозицията и управляващите в залата бяха, че парите трябва да се вземат, защото иначе ще пострадат дейностите, които са държавно делегирани. Другото становище е, че сроковете са изтекли, лихви  по стария неизплатен заем към държавата така или иначе вече текат от 1 декември и не може вече да се иска нещо, за което не само общината е закъсняла, но и не се е погрижила да спести поне някакви пари, за да върне старите 4 милиона лева, взети от държавната хазна в края на 2016г.

От ГЕРБ и още няколко съветника контрират, че така служителите в администрацията ще останат без заплати, няма да има пари за поддържане на чистота, спорт, култура, детски градини и други. От БСП пък ги оспориха, че тези пари не са за това, а за покриване на стария заем от миналата година, от който не се знае къде са парите.

Зам.-кметът Аръчкова обаче обясни, че да се издължи общината на държавата не е нещо нелогично, защото, ако този дълг не се рефинансира, от 1 януари 2018 г. всички държавни средства по държавно делегирани дейности ще спрат.

Така и не стана ясно обаче защо едва през октомври Общината е започнала процедура по искането за рефинансиране и изтърва законовите сроковете, което от опозицията нарекоха „проспиване“.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини