Минус 40 градуса в САЩ. Тръмп се подигра с глобалното затопляне

Северните и източните части на САЩ са обхванати от изключително студена вълна. Температурите там паднаха до минус 40 градуса по Целзий.

Студовете, сковали част от Северна Америка, продължават да поставят нови рекорди. Според властите, на места в Канада температурата е по-ниска от тази на Марс.

По източното крайбрежие на САЩ се готвят за мразовито начало на новата година, предаде БНР. Планираното гмуркане в ледени води в първите часове на 2018-а в два града в Ню Джърси бе отменено, а посрещачите на Новата година на Таймс Скуеър в Ню Йорк могат да очакват рекордно ниски температури.

Свирепото време бе обвинено за смъртта на няколко души, като според телевизия Си Би Ес в Чикаго 62-годишен мъж е починал от прекалено дълго излагане на студа. В Канзас зимните условия се смята, че са причинили катастрофа, при която са загинали четирима души. АП съобщава, че в Охайо куче е открито замръзнало - мъртво пред къща в Толедо, където прогнозата е била за минус 11 градуса. Стопанинът на кучето, който не живее там и се грижи за домашните си любимци от разстояние, е заявил, че не знае как кучето се е озовало навън.

"По източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане НАЙ-СТУДЕНАТА в историята", написа Тръмп в Туитър. "Навярно бихме могли да използваме малко от това добро старо глобално затопляне. За да се предпази от него нашата страна, но не и никоя друга страна, се готвеше да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. Обличайте се топло!", добави президентът, който е в имението си Мар-а-Лаго във Флорида, където прекарва празниците.

Тръмп неколкократно е изразявал скептичното си отношение към климатичните промени, наричайки глобалното затопляне "измама", създадена от китайците, за да навредят на американската индустрия.

Туитът на Тръмп предизвика лавина от реакции на интернет потребители и учени, които се опитаха да обяснят на американския президент какво представляват климатичните промени, отбелязва АФП.

"Климатичните промени са нещо много реално, дори да е студено навън пред "Тръмп тауър" в момента", отговори в Туитър директорът на Академията на науките в Калифорния Джон Фоули.

"По същия начин, винаги има глад по света, макар че вие сте хапнали един Биг Мак", добави той.

Според Световната метеорологична организация (СМО) към ООН 2017 г. се очаква да бъде най-топлата година, регистрирана някога по цялата планета, отбелязва Франс прес.

                  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини