Министърът на образованието препоръчва преобразуването на основни училища в обединени

Да бъдат преобразувани училища в община Първомай от основни в обединени с цел намаляване на отпадащите от системата е препоръчал министърът на образованието Красимир Вълчев. Обединено училище обхваща от І до X клас, в него учениците ще имат възможност да завършат първи гимназиален етап в родното си място. Тези училища могат да осигуряват и професионална подготовка – така учениците ще могат да придобият квалификация по част от професия. Предложението е направено до още четири пловдивски общини – Асеновград, Карлово, Стамболийски и Родопи. 

Действията са продиктувани от статистиката, че всеки десети осмокласник, завършил основно образование, не продължава да учи, а област Пловдив е сред първите по отпаднали ученици.

Като основна причина е отчетено заминаването на учениците да живеят извън страната и нежеланието им да пътуват до друго населено място, в което има училище.

Препоръката на министър Вълчев е да бъдат изготвени и внесени за гласуване в общинските съвети мотивирани предложения за превръщането им в обединени. В същото време те трябва да отговарят и на редица критерии- да няма слети и маломерни паралелки, в населеното място да няма друго училище, което да предлага гимназиално образование, отдалеченост.

Друго предложение на министъра е да обединят усилията си различни институции и да работят за обхващане и задържане на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини