Защо зала „Хасково“ остава празна при обсъждането на бюджета

Зала „Хасково“, където по традиция се провежда обсъждането на бюджета на общината, също толкова традиционно остава празна в деня на обсъждането. Хасковлии не се интересуват от въпросите на бюджета, а освен това материята е специфична и неразбираема за повечето хора, обясняват обикновено от администрацията (и от тази, и от предишната). Оттам се изхитряват да мобилизират чиновници или някоя организация, като пенсионерските съюзи например, които да изпратят хора в залата, за да може „да се отчете мероприятието“. Или да се отбие номера, ако повече ви харесва.

Защо обаче средностатистическия хасковлия не идва в зала „Хасково“?  Много просто – защото в публикувания проект за бюджет няма нищо, което да го интересува и засяга, поне не пряко.

В публикувания проект са обобщени данни, които може да са интересни за финансовото министерство, но не и за бай Иван от Болярово. Бай Иван от Болярово се интересува кога, по дяволите, най-сетне ще направят канализацията в квартала, кога ще асфалтират улицата му, за да не гази локвите пред дома си. В проекта за бюджет бай Иван няма да намери отговор на това, което го интересува. Може да прочете в какъв размер е трансферът от държавния бюджет или че се предвиждат приходи от общински такси в размер на 9 млн. лв. Това обаче едва ли ще го впечатли особено.

Ако се интересувате например каква ще бъде таксата за детска градина през 2018 година, и се насилите да преглътнете многото числа в проекто-бюджета, просто ще си изгубите времето. Няма да разберете нищо.

Има две предложения за намаляване на таксите – на кмета и на група общински съветници, но те още не са гласувани. Не е ясно кое от тях е взето предвид при прогнозирането на приходите от общински такси. Вероятно кметското. Въпреки че навярно ще бъде прието другото.  

В проекта за бюджет са публикувани „Акценти от инвестиционната програма на общината за 2018 година“.

Изброени са няколко, вероятно по-големите обекти – газификация и саниране на детски градини, ремонт на монумента „Св. Богородица“.

Бай Иван това слабо го интересува. Забавачките ще бъдат отоплени, независимо дали с ток или с газ. Връзката между евентуалните икономии от евтино гориво и размера на таксата за градина за бай Иван е като връзката с извънземните. Може да я има, но не е много сигурно.

Затова зала „Хасково“ навярно ще остане празна и тази година. И то не защото хасковлии не се интересуват от обществените дела, а защото просто им пробутват „мероприятие“, списък с неразбираеми числа. В тях лисват точно тези неща, които го интересуват – моята улица, моят квартал, нашият парк.

Защото просто се отбива номера. Както впрочем си е от години.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Кого да попитам до къде стигна проекта за отоплението на читалището?Ще успеете ли да отоплите читалище Заря до края на мандата?
  • 2
    Ив
    Иван В.
    16 -3
    08:43, 5 яну 2018
    Като говорим за новия бюджет се надявам на обсъждането някой да обясни по подробно в детайли какво има в него.Освен това е интересно дали всички неща от капиталовата програма за миналата година са изпълнени.Ако не са, защо не са изпълнени, поради каква причина и какво се случва с парите предвидени за тях.Ако искате да има интерес от страна на гражданите разяснявайте повече неща. Иначе мероприятието е досадно за двете страни.Ако пък целта е гражданите да не ви се месят, тогава сте направили точно каквото трябва. Ако има истинско обсъждане на 8-ми и присъстват повече граждани това ще промени ли бюджета?Защото ако няма да го промени каква е целта на това обсъждане след като ние нищо не разбираме, вие не обяснявате и нищо не може да се промени?
  • 3
    Гр
    гражданин
    9 -6
    09:46, 5 яну 2018
    Виждам че има вяло отношение по темата с бюджета на Община Хасково.Защо не искате да разберете че ако не изисквате и не настоявате няма да ви се даде, няма да ви се асфалтира улицата, няма да ви се направи еди какво си. Сега е момента, поне опитайте! После всеки казва че не е удовлетворен от това как се разпределят обществените пари. Ами хайде участвайте де! Няма къде да идат ако си поискате да ви асфалтират улицата! Не пропускайте момента, пък да видим как ще се развият нещата!Уважаеми граждани, трябва да научите един основен урок - ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИТЕ ДА ИЗИСКВАТЕ!, не трябва да ги оставяме да ни управляват както на тях им е изгодно! И ако няма никакво участие в обсъждането на този бюджет се сърдете на себе си! Вие ги оставяте да си правят каквото си искат и да се разпореждат с вашия живот! Ако пак ги оставите да правят каквото си искат нямате право да се оплаквате! Те правят това, което е удобно за тях и вие не се намесвате, оставяте ги да действат както те си знаят.Вземете се в ръце хасковлии!Проявете желание да се намесите, пък да видим каккъв ще е резултатът, но поне опитайте!
  • 4
    Ли
    Лиско
    5 -6
    10:38, 5 яну 2018
    От 27 години никой не се интересува от обсъждания. Бил съм на такива в почти всички градове на областта и интересът е нулев, освен ако не засяга пряко нечии интереси. Хората не се интересуват нито какво се случва с града им, нито от това какво е бъдещето му! Нали 70% щяха да участват в обсъждането?! Какво ще си губиш времето, по- добре е да лийнеш една ракия в някоя квартална кръчма! Затова Хасково е на този хал- защото хасковлии хич не им пука за собствения им град!
    • За
      Занзибар
      0 0
      18:47, 14 яну 2018
      Абсолютно вярно. Хората изгубиха окончателно доверие в институциите. И май това беше целта на занятието.
  • 5
    Пе
    Петко
    11 -2
    10:50, 5 яну 2018
    А ,рзбра ли се ,какви заплати ще получават в общината ??????????????
    Ако е Да ...Значи останалото нее важно ...
    Кой се интересува от бай Иван ,че щял да гази по локвите ......
    Общинарите да не остават без заплати ,че те имат семейства ....
  • 6
    Ка
    Какви глупости пишеш Петко
    4 -6
    12:33, 5 яну 2018
    Тук изобщо не става дума за общинските съветници (на мен доколкото ми е известно техните заплати не са променени, независимо че е гласувана промяна). Тук става дума за това че хората трябва да вземат отношение в обсъждането на бюджета на общината ако искат нещо да почне да се променя.
  • 7
    Ga
    galaxy
    25 -1
    13:24, 5 яну 2018
    Ние винаги вземаме отношението или внушението, а стаматов, атаман, делян, тенчо и групата им взимат парите.

Още новини

Последни новини