Безлихвен заем от държавата или... шокова оптимизация на разходите

Поне до април ще трябва да бъдат затворени плувния басейн, спортната зала, сградата на театъра, а ансамбъл "Родопа" ще трябва да спре да работи. Уличното осветление пък ще свети само по два часа сутрин и вечер. Това става ясно от докладната, внесена от председателя на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов за извънредното заседание на Общинския съвет. Сесията е свикана за 12 януари.
Докладната е внесена във връзка с писмо на финансовия министър, от което става ясно че до края на 2018 година от предвидената за община Смолян държавна субсидия ще бъдат прихванати 2 925 500 лв. Това ще се случи, тъй като Общинският съвет на два пъти отхвърли предложението на кмета Мелемов за искане на безлихвен заем от държавата.
След прихващането на средства от целевата държавна субсидия, на практика общината не може да изпълни ангажиментите си за капиталови разходи за изграждането на четири улици в града и отсечки от общински пътища. По принуда трябва да спре дейността на ансамбъл "Родопа" и духовия оркестър, а кметовете на селата остават без заплати. Само за януари от общата израбнителна субсидия за общината ще бъдат прихванати 569 950 лева.

В интервю за ЕТВ обаче зам.-кметът Венера Аръчкова обясни, че няма да се стигне до спиране на дейността, но ще бъдат намалени работните часове на спортните обекти. Възможно е да се стигне и до намаляване на работното време на служителите в общината и кметствата.

Предложението на председателя на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов е да се гласува искането за безлихвен заем от държавата в размер на 3 950 000 лева, а ако съветниците пак го отхвърлят... ще стягаме коланите - шоково.

СмолянБгвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини