Президентът Радев настоява за интеграция на родната отбрана в европейската

Заседанието на КСНС приключи с консенсус за важността на общата среда за сигурност и колективната отбрана. Държавният глава Румен Радев обобщи резултатите от четиричасовите разговори.

Обсъдени са ролята и ангажиментите на страната ни в общата отбрана. Отчетен е значителен напредък в сферата на сигурността в европолитиките. 

Председателството на ЕС е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности за Република България, отчете президентът.КСНС иска интеграция на родната отбрана и наука в европейската отбрана и научна сфера, стана ясно от посланието на президента. България трябва да излезе с ясни предложения, смята той. Радев иска засилване на сътрудничеството между страните членки. Трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, убеден е държавният глава.

Важно е да осъществим ефективна комуникация с останалите членки в сферата. Ние можем ефективно да изпълняваме ролята на председател на ЕС, по думите на Радев.

Той приветства кабинета, че е приел Национален план за повишаване разходите за отбрана. Този план бил важен за изграждането на отбраната ни. Динамичната среда за сигурност сближила институциите, че този план остава открит и той ще бъде надграждан.

Според държавният глава е нужна програма за развитие на въоръжените сили за десет години напред. Сегашният план е до 2024 г. В тази програма трябва да залегне ново оборудване на армията и ремонт на старата техника.

Румен Радев иска по-голяма свързаност със Западните Балкани. На КСНС е договорено и да изграждаме и Международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа, който ще развие и сближи региона.

Президентът иска още при необходимост да се актуализира националният план за повишаване разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024. Също така трябва да изготвим пътна карта на сигурността, която да подпомогне европейската перспектива и сигурността на страните от Западните Балкани. Тя трябва да включва каталог на възможностите за обучение и образование в България в сферата на сигурността и отбраната.

Ние можем да предоставим много и то солидни възможности на страните от Западните Балкани, категоричен е президентът.

Той настоява за съвместни учение и тренировки със страните от региона. Държавният глава е убеден, че можем да постигнем всички амбициозни цели с отговорност и ефективна координация.

Президентът пожела успех на българското председателство на ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини