Подробности за шесторното убийство оповестиха прокуратурата, МВР и следствието

За нас несъмнено извършител на шесторното убийство в Нови Искър е Росен Ангелов, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг, на който участваха началникът на отдел „Разследване“ в СДВР комисар Стойно Цветков, прокурор Наталия Николова и Емилия Русинова. Категорично е установено и че Ангелов се е самоубил, заяви още Сарафов.

Доказателството за това е, че както убийството, така и самоубийството са извършени с едно и също оръжие, в къщата, в която е живеел Ангелов, са намерени негови дрехи, напоени с кръвта на убитата Кети и на мъжа, с когото е живяла. Това се доказва и от ДНК експертизата. Заместник-главният прокурор поясни и от къде разследващите са взели сравнителен материал.

Още август 2007 г. на Росен Ангелов е направена полицейска регистрация и е взет ДНК материал, който се съдържа в базата данни на НИКК и може да бъде установен. По същия начин се съхранява и базата данни за всички огнестрелни оръжия.

След като оперативно  установихме извършителя, претърсихме гаража, който е обитавал, намерихме и установихме дрехи, по които има ДНК както на мъжа, така и на Кети и на мъжа, с който тя е живеела на семейни начала.

ДНК анализът бе извършен бързо защото това бе приоритетна задача, по която работеше целият експертен състав с който аз поддържах връзка, посочи още Сарафов. Участието на вещи лица в разкриване на едно престъпление е незаменимо, затова им благодаря  за професионалната им работа. По думите му 48 часа е абсолютно достатъчно време за готовност на ДНК анализ.

Мотивът за убийството на жената е смесен – емоционален и финансов, тъй като по данни на свидетели, той е притискал Кети да му предоставя достъп до домовете, които тя е чистела, а отказът й го е лишавал от възможността за печалба. Що касае нейните близки – те са единствените, заинтересовани да разкрият убийството й – повод той да посегне и на техния живот.  

Той поясни, че първо е убита Кети Кюхова, вероятно убийството  е извършено в тъмната част на 31-ви декември  след 19.30ч. в района около къщата където е живеела със семейството си. Тя е излязла да разходи кучето си. Има доказателства, че близките са били притеснени и са я търсили в района. В интервала от  23 ч. до 00. 05ч. са извършени останалите убийства. Едва след това той е натоварил тялото на жената в джипа и го е изхвърлил на място, където трудно може да бъде намерено.

Знаехме кой е убиецът още след първите 24 часа, но трябваше да го докажем в следващите 48 ч., допълни Сарафов и уточни, че целта на днешния брифинг  е преди всичко да се даде цялата информация по случая, за да няма спекулации. През целия период на разследването е поддържана връзка с квалифицираните експерти от НИКК, благодарение на които са изготвени всички заключения по експертизите, които доказват авторството.

Заместник-главният прокурор бе категоричен и за самоубийството на Ангелов, което по всяка вероятност е станало на 5 януари.  При преглед на таблета му става ясно, че последно му влизане в интернет чрез т.нар. „бисквитка“ е от четвъртък  в сайтове с детска порнография.  Експертизата от иззетите вещи на мястото на самоубийството, както и съдебно-медицинската експертиза  и съпоставянето на всички доказателства по делото, включително и барутните натривки, извадени от неговата глава, с голяма степен на  вероятност потвърждават твърдението, че става въпрос за самоубийство.

Той допълни, че заглушителят на пистолета му е саморъчно направен по схема, взета от сайт в интернет чрез мобилния му телефон.

Издирването на Ангелов започна на 3 януари, обясни още Сарафов. Имаме съвкупност от доказателства по делото. Част от свидетелските показания черпим от източници, каквито са свидетели по делото. В рамките на цялото разследване сме работили с оперативна информация, поясни още зам.-главният прокурор. Положихме всички усилия да намерим Ангелов максимално бързо и да го отделим от обществото.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини