ВиК жали глоба за незаконно ползване на вода 14 г.

    ВиК Хасково заведе дело срещу Басейнова дирекция за наложена глоба за незаконно ползване на вода. Нарушението било установено на 28 април 2017 г. Тогава експерти от „Басейнова дирекция“ извършили проверка на Помпена станция „Извора“ в Хасково, инициирана от Министерството на околната среда и водите. При нея проверяващите установили, че ВиК Хасково ползва вода от два каптажа без разрешително по Закона за водите, за което наложили санкция в размер на 3500 лева.

    По думите на една от експертките, която е част от състава на 3-членната комисия и свидетел по делото, последното разрешително за ползване на вода е изтекло през 2003 г. От тогава насам разрешителното не било преоформено. В деня на проверката дебитът на изпомпваната вода била 35 литра в секунда. Така напрактика излиза, че водното дружество е ползвало вода незаконно в продължение на около 14 г.

    По данни на Басейнова дирекция са изпратени няколко предписания за отстраняване на нередностите и при проверката от пролетта на миналата година е наложена глобата.

    От ВиК Хасково оспорват санкцията в Хасковския районен съд, но не бяха изпратили представител. От водното дружество отказаха да коментират казуса.

    В съдебната зала юристката, представляваща „Басейнова дирекция“ заяви, че оспорва жалбата като незаконосъобразна. „Водовземането е установено по безспорен начин“, категорична беше тя.

    Страните ще имат възможност да изложат мотивите си в писмен вид.

    Решението ще съда ще стане ясно в законовия срок, заключи съдия Пламен Георгиев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Въ
      въпросителна
      15 -5
      16:03, 11 яну 2018
      14 години нямали разрешение ВиК, ако някой обикновен човек не плати на ВиК месец-два го спират, а тези хубавци как я мислят.....няма такава държава ;)
      • Ja
        Jack Bauer
        7 -1
        18:44, 11 яну 2018
        Аааа не е съвсем вярно. Има едни хора, които ползват вода и не плащат. Ама те явно са необикновени. Сети се в коя махала се намират...
    • 2
      От
      от ВиК
      9 -8
      17:30, 11 яну 2018
      Добре ,че отиде Динко сега ще има контрол,защото това момче е постигнал всичко с много работа,но във ВиК трябва сериозен юрист.
      • Ка
        Като
        7 -9
        17:49, 11 яну 2018
        Като Динко хах :)
    • 3
      Jo
      John
      10 -6
      19:22, 11 яну 2018
      ВиК имат юристи на за заплата, а плащат хонорари за хиляди левове на сульо и пульо, а нямат и едно спечелено дело, това престъпление му казват безстопанственост, прокуратурата къде спи, марков на съд!!!
    Последни новини