25 °C

Парламентът на Македония прие албанския език за втори официален

Депутатите в Македония прокараха закон, който прави албанския втория официален език в страната, съобщи AP. 

Парламентарният вот беше бойкотиран от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ с аргумента, че законопроектът е в нарушение на конституцията, в която е заложено, че "македонският език и кирилицата са официалният език на Република Македония".

Законопроектът беше подкрепен от 69 депутати в 120-местния парламент. Все още проектозаконът трябва да бъде одобрен от президента на страната, за да влезе в сила. По-рано Георге Иванов изрази сериозни опасения, че може да е в противоречие с конституцията на страната.

Етническите албанци са около една четвърт от 2,1-милионното население на Македония. Промяната ще позволи да бъде използван албански език при комуникация с всички официални институции в страната, включително в райони, където те са под 20% от населението.

В Македония в момента със закон се гарантира правото да се използва албанският език като официален само в определени райони, където малцинството е повече от 20% от населението. Законът е част от мирно споразумение от 2001 г. за прекратяване на въоръжен конфликт между етнически албански бунтовници и правителството.


Хороскоп за 22.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини