Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

Мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията.

Очаквано преди гласуването в залата се разразиха спорове. Според червения депутат Крум Зарков не се чули аргументите. Не била оборена тезата на президента с тези, а с аритметика. Този закон няма да проработи, категоричен бе социалистът, според когото това е ясно на всички.
Законът няма да сработи, защото логиката му е сбъркана, заяви още Зарков. Това е тумор и туморът трябва да бъде изрязан със скалпел, а не замазан с баданарка, настоя депутатът за проблема с корупцията в българската действителност.

Според него ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламентарното мнозинство и това няма да доведе до независимостта му от политиците. Този орган ще пречи вместо да помага, смята още Крум Зарков и отсече: "Корупцията трябва да се бори на терен, а не от чиновници на бюра."

Не сте ангели, не сте се пречистили, не са ви опростени греховете, репликира атакистът Станислав Станилов.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че за да се реши един проблем, първо той трябва да бъде посочен. Вие не признавате корупцията за престъпление, смята Нинова и настоя да използваме европредседателството като шанс да се преборим с корупцията.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък оцени добронамерената критика и отправи молба да не се подценява и обижда.

Да се даде шанс на Антикорупционния закон да проработи, призова и Хамид Хамид от ДПС. Дали законът е станал съвършен, дали има кусури, които трябва да се изгладят, ще видим по време на неговото действие, коментира той.

Волен Сидеров пък атакува родните соросоиди, които клепат България като най-корумпираната в ЕС. Публикациите в чуждите издания, които очернят страната ни като корумпирана, се правят от наши соросоиди, категоричен бе той. Българин ни клепа и оттам идва тази нечиста струя, възкликна Волен Сидеров.

А иначе се похвали, че е подготвил подарък за Жан-Клод Юнкер - бутилка нашенска ракия. "Следобед имам намерение да подаря на г-н Юнкер една бутилка хубава ракия. Аз питам - това корупция ли е", обърна се към председателя на НС Цвета Караянчева атакистът.

Според Цветан Цветанов именно парламентът бил гарант за назначенията. "Ние играем в отбора на България", изтъкна той. Иначе Цветанов направи прогноза за бъдещето на левицата и ГЕРБ-партията му ще изкара този мандат и ще следва още един 4-годишен мандат, а Корнелия Нинова дълго щяла да е в опозиция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини