Чия е тази мелодия? Лана дел Рей или Radiohead, или The Hollies? (видео)

Мелодията е прекрасна и заслужава да звучи отново и отново. Никой не спори за текстовете, но за авторството на тази красива мелодия изглежда има спор за много пари..

Лана дел Рей написа наскоро в Twitter, че ще бъде съдена от Radiohead за нарушаване на авторските права. Нейната песен "Get Free" и "Creep". на  Radiohead звучат доста подобно. "Вярно е за делото", пише тя. "Въпреки че знам, че песента ми не е била вдъхновена от Creep, Radiohead искат 100% от публикуването (постъпленията от тиражирането), предложих до 40 през последните няколко месеца, но те ще приемат само 100. Техните адвокати са безмилостни, така че ние ще се съдим."

"Вдъхновен от" е ужасно меко казано, ако искът е за 100%, сиреч плагиатство, Освен това Radiohead вече призна частичен композиторски кредит на "Creep" на Майк Хазълууд и Албърт Хамънд. Преди години съдът реши, че "Creep"  е написана по хита  "The Air That I Breathe" на The Hollies от ​​1974 г., което означава, че самата група дори не контролира цялото си публикуване.

Издателят на Radiohead пък заяви, че е ясно, че "Get Free "използват музикални елементи от "Creep" и че са поискали това да бъдат признато в полза на всички автори на "Creep", но няма дело в съда, а Radiohead не са казали, че" ще приемат само 100%" от издаването на "Get Free".

Прилича ли наистина "Get Free" на "Creep" повече, отколкото "Creep", наподобява "The Air That I Breathe"? Те са една и съща песен или всички те са различни песни? Спорът е как се разпределят приходите от тях, а в правно отношение как се доказва евентуалната прилика е малко комично неясно. 

Това не е първият случай, когато ситуацията опира до съда. Скандален стана съдебният процес през 2013 г. срещу колосалния хит на Робин Тике “Blurred Lines” , който журито намери за твърде близък до “Got To Give it Up" на Марвин Гай. Може в крайна сметка да се наложи цялостно преосмисляне на творческия процес, смятат авторитетни източници. 

А в Youtube се появи клип, в който някой е наложил двата трака - Radiohead/Lana Del Rey "Get Free Creep!"    

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини